Associated Press

Ο Τζο Μπάιντεν, στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάλεσε τους πολίτες του κόσμου να μην παραδιδόνται στην απόγνωση καθώς συνέβαιναν πόλεμοι σε διάφορες περιοχές. Ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε την αναγκαιότητα της διπλωματικής λύσης και ότι, παρά την αυξανόμενη ένταση, υπάρχει πάντα ελπίδα για καλύτερες ημέρες. Ο Μπάιντεν θυμήθηκε την ειρηνική λύση που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου μετά από περιόδους πολέμου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν με την κατάλληλη προσέγγιση.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλεί ο πόλεμος στη Γάζα, επισήμανε την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πολίτες και την ανάγκη προστασίας τους. Όπως ανέφερε, η διαρκής βία που προέρχεται από οργανώσεις όπως η Χαμάς πλήττει και τους αθώους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν υπήρξαν υπεύθυνοι για την έναρξη αυτών των συγκρούσεων.

Ειδική αναφορά έκανε και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την αποτυχία του Πούτιν να επιτύχει τους αρχικούς του στόχους. Κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο μέχρι την τελική νίκη της χώρας. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό και ενωμένο από ποτέ λόγω της ρωσικής επιθετικότητας και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα απομακρυνθούν από την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Σουδάν, προειδοποιώντας τους ηγέτες να τερματίσουν τον πόλεμο άμεσα. Στο τέλος της ομιλίας του, έκανε χ reference στο ρόλο των ηγετών, επισημαίνοντας ότι πάνω από όλα, οι ηγέτες οφείλουν να υπηρετούν τους ανθρώπους τους. Ανέφερε την απόφασή του να μην διεκδικήσει επανεκλογή και υπογράμμισε την αξία της διακυβέρνησης για το κοινό καλό.

Η ομιλία του Μπάιντεν έκλεισε με μια παρότρυνση στους ηγέτες να θυμούνται ότι η υπηρεσία προς τους πολίτες τους είναι προτεραιότητα. Πηγή: ethnos.gr