Η Συνάντηση Σολτς Ερντογάν και οι Σημαντικές Διμερείς Συμφωνίες
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται από την εφημερίδα Σοζτζού, οι λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσέ φανερώνουν σημαντικές διμερείς εξελίξεις. Αν και οι δημόσιες δηλώσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην επιθετικότητα του Ισραήλ στην περιοχή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν διαφορετικές πτυχές της συνεργασίας τους.
Μερικά από τα κύρια θέματα που odery τη συζήτηση περιλάμβαναν: την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, τη διαδικασία επιστροφής παράτυπων μεταναστών από τη Γερμανία, την αγωνιστική θέση κατά του PKK, τη στρατηγική συνεργασία για την Ουκρανία, τις παραδόσεις εξαρτημάτων από τη Siemens για τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου, καθώς και την ανανέωση των διακυβερνητικών διαβουλεύσεων που έχουν σταματήσει για περίπου οκτώ χρόνια.
Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να διευκολύνει την πώληση των Eurofighter και τόνισε ότι πρέπει να επιστραφούν 15.789 Τούρκοι μετανάστες που έχουν λάβει απόφαση απέλασης φέτος. Ο Σολτς ανέφερε ότι μόλις 411 άτομα έχουν απελαθεί μέχρι στιγμής το 2024, τονίζοντας την ανάγκη για μια πιο ενεργή διαχείριση.
Σημαντική πτυχή της συζήτησης ήταν και το θέμα της γερμανικής εταιρείας Siemens, η συνεργασία της οποίας έχει καθυστερήσει λόγω τελωνειακών προβλημάτων. Ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι τέτοιες καθυστερήσεις δεν θα επαναληφθούν.
Ως προς την πάλη κατά του PKK, ο Σολτς αγνόησε τις πιέσεις τοπικών οργανώσεων και υποσχέθηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά αυτής της οργάνωσης, οδηγώντας σε μια πιθανή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να εξομαλύνονται σταδιακά, παρά την αυξανόμενη επικριτική στάση προς τον Ερντογάν.
Η αναγκαία συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας επηρεάζεται από τη γεωπολιτική κατάσταση, καθώς και από την ανάγκη προστασίας της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ο Σολτς έχει εμφανιστεί πιο ανοικτός και θετικός απέναντι στη Τουρκία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για τη σταθερότητα στην περιοχή, ιδίως εν όψει της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, προτάσσοντας την ανάγκη για συνεργασία σε κοινά ζητήματα. Πηγή: ethnos.gr