Ο Ερσιν Τατάρ/AP Images

Ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, επεσήμανε την στρατιωτική ικανότητα και αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υποστηρίξει την «ΤΔΒΚ» (ψευδοκράτος). Στη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι της Sabah στο YouTube, τόνισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν άμεσα στην Κύπρο: «Χρειάζονται 5 λεπτά για να φτάσουν τα τουρκικά F-16 από τα Άδανα» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο νησί. «Αν υπάρχει ανάγκη, η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει βάσεις. Θα προβούμε αμέσως στις απαραίτητες διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κλειστή πόλη των Βαρωσίων, ο Τατάρ σημείωσε ότι η ύπαρξη της ΤΔΒΚ έχει περιορίσει την επιρροή των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή, λέγοντας: «Η ύπαρξή μας έχει χαλάσει το όνειρο της ‘Μεγάλης Ελλάδας’». Επίσης, μίλησε για την επέτειο του ανοίγματος των Βαρωσίων, θυμίζοντας συνομιλία του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος συμφώνησε να αξιολογήσει την κατάσταση, και τελικά η πόλη άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Τατάρ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την παρουσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα δεδομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή: «Το νησί της Κύπρου είναι πολύ κοντά στη Γάζα και το Λίβανο. Ανησυχούμε για τη δημιουργία κέντρου εφοδιασμού από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’. Η Κύπρος είναι πιθανό να γίνει στόχος».

Τέλος, αναφερόμενος στη σημαντικότητα της «γαλάζιας πατρίδας», υπογράμμισε τις στρατηγικές διαδικασίες που υποστηρίζει η ΤΔΒΚ στην περιοχή, λέγοντας: «Η ‘γαλάζια πατρίδα’ ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και ενισχύεται από την ‘ΤΔΒΚ’. Η ‘ΤΔΒΚ’ προσθέτει στη ‘γαλάζια πατρίδα’ μια περιοχή 4 φορές το μέγεθος του δικού της εδάφους».

Ο Τατάρ ήταν σαφής για τη θέση του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την ανάγκη να υπάρχει η Τουρκία στο τραπέζι: «Δεν καθόμαστε στο τραπέζι χωρίς την Τουρκία».

Πηγή: ethnos.gr