Η Κρίση Νερού και οι Άμεσες Απειλές στην Παγκόσμια Διατροφή και Υγεία
Πάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων κινδυνεύει τα επόμενα 25 χρόνια εξαιτίας της λειψυδρίας, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ήδη αντιμετωπίζει λειψυδρία και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με την κλιματική κρίση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού, η ζήτηση για γλυκό νερό θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 40% έως το τέλος της δεκαετίας, λόγω της πρωτοφανούς πίεσης που δέχονται τα παγκόσμια υδατικά συστήματα.
Η 194σέλιδη έκθεση της Επιτροπής, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη για την κατάσταση των υδρολογικών συστημάτων, διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις και οι εμπειρογνώμονες έχουν υποτιμήσει τις ποσότητες νερού που απαιτούνται για να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή. Αντί για 50 έως 100 λίτρα καθημερινά για την υγεία, οι άνθρωποι χρειάζονται στην πραγματικότητα περίπου 4.000 λίτρα ημερησίως για επαρκή διατροφή. Με τις περισσότερες περιοχές να μην μπορούν να παρέχουν αυτά τα ποσοστά τοπικά, οι άνθρωποι εξαρτώνται από το εμπόριο αγαθών για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ο Tharman Shanmugaratnam, πρόεδρος της Σιγκαπούρης και συμπρόεδρος της Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων προτού να είναι πολύ αργά. Προειδοποίησε για την απαραίτητη στροφή στον τρόπο που θα διατηρηθούν οι πηγές γλυκού νερού και για την ισότητα στην πρόσβαση σε αυτό.
Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν μια πανταχού παρούσα κρίση νερού, καθώς περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και σχεδόν 3,6 δισεκατομμύρια δεν διαθέτουν ασφαλή αποχέτευση. Κάθε μέρα, περίπου 1.000 παιδιά πεθαίνουν από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό.
Γίνεται αναφορά στον κίνδυνο της κλιματικής κατάρρευσης, η οποία εντείνει τη λειψυδρία. Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες εμφανίζονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στα υδρολογικά συστήματα.
Η έκθεση καταγράφει ότι οι λανθασμένα κατευθυνόμενες επιδοτήσεις επηρεάζουν τη χρήση του νερού, ενθαρρύνοντας υπερβολική κατανάλωση από τους αγρότες. Η βιομηχανία, από την άλλη, δεν ανακυκλώνει το 80% των υγρών αποβλήτων που παράγει.
Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πραγματική τιμολόγηση του νερού, που θα προστατεύει τους φτωχούς αλλά και θα σταματήσει τις επιβλαβείς επιδοτήσεις. Το νερό είναι κοινό αγαθό που εξαρτάται από τη ζωή κάθε ανθρώπου, και είναι απαραίτητο να περιοριστεί η κακή χρήση του και να καθαρίζονται οι ρύποι, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Πηγή: ethnos.gr