Freepik / ethnos.gr

Η νομιμοποίηση του αθλητικού τζόγου έχει αποδειχθεί ένα σοβαρό λάθος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναγνωρίζουν πλέον οι Αμερικανοί. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η βιομηχανία των στοιχημάτων έχει καταστρέψει πολλές ζωές. Πριν από το 2018, ο αθλητικός τζόγος ήταν απαγορευμένος σε πολλές πολιτείες. Σήμερα, είναι νόμιμος σε 38 από τις 50, κερδίζοντας περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις εταιρείες. Ωστόσο, αυτή η ρύθμιση έχει επιφέρει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, με ποσοστό άνω του ενός στους τρεις Αμερικανούς να συμμετέχει σε τυχερά παιχνίδια.

Η εκρηκτική αύξηση των τυχερών παιχνιδιών έχει οδηγήσει σε κύμα οικογενειακής εξαθλίωσης, ειδικά σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Έρευνες δείχνουν ότι οι οικονομίες των νοικοκυριών εξαντλούνται, και για κάθε 1 δολάριο που δαπανώνται σε στοιχήματα, τα νοικοκυριά αποταμιεύουν 2 δολάρια λιγότερα. Επιπλέον, ο κίνδυνος πτώχευσης αυξάνεται κατά 25 έως 30%, ανάμεσα σε νεαρούς άνδρες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο.

Δεν είναι μόνο οι οικονομικές συνέπειες που προκαλούν ανησυχία, αλλά και έρευνες που συνδέουν την αύξηση του τζόγου με την ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με δεδομένα, η ήττα ομάδων σε αθλητικές αναμετρήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση περιστατικών βίας στους άνδρες προς τις συντρόφους τους.

Ο εθισμός στον τζόγο αναγνωρίζεται ως σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις. Αν και πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι προωθούν υπεύθυνο τζόγο, κερδίζουν τεράστια ποσά από τους ψυχαναγκαστικούς παίκτες.

Ακόμα, οι φορολογικές αποδόσεις από τη νομιμοποίηση του τζόγου είναι απογοητευτικές. Τα έσοδα από τους φόρους σε πολιτείες που επιτρέπουν τα στοιχήματα είναι μόλις 500 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα έσοδα από τον αλκοολ και τον καπνό.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), οι Έλληνες πόνταραν 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάφορες μορφές τζόγου, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με το 2022. Το διαδικτυακό στοίχημα και τα καζίνο αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, ενώ οι διαφημίσεις των στοιχηματικών εταιρειών γεμίζουν την τηλεόραση, παρόλο που τα προϊόντα που συνδέονται με εθισμούς, όπως ο καπνός, έχουν περιορισμούς.

Η συνεχής αυτή κατάσταση, που αφορά τη ρύθμιση του τζόγου, απαιτεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση προκειμένου να προληφθούν περαιτέρω εθισμοί και καταστροφές, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Οι πολίτες και οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν το διαφαινόμενο πρόβλημα και να βρουν τρόπους για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πηγή: ethnos.gr