«Τρομακτικές» κολοκύθες για το Halloween (Pixabay)

Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου και έχει γίνει δημοφιλής γιορτή, όχι μόνο σε χώρες του αγγλοσαξωνικού κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα, με συμμετοχή ενηλίκων και παιδιών που ντύνονται με τρομακτικές στολές. Η παράδοση του Halloween περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, όπως το “trick or treat”, όπου τα παιδιά επισκέπτονται σπίτια ζητώντας γλυκά. Οι κολοκύθες, που έχουν καθιερωθεί ως σύμβολα της γιορτής, αναπαριστούν μια ιστορία που σχετίζεται με τον Τζακ, έναν άνθρωπο που αρνήθηκε την είσοδο στον παράδεισο και την κόλαση και που για να βλέπει στο σκοτάδι χρησιμοποιούσε ένα κερί τοποθετημένο μέσα σε ένα γογγύλι.

Η προέλευση του Halloween μας γυρνά πίσω στα γαελικά φεστιβάλ της σοδειάς, και συγκεκριμένα στο Σόουιν. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την εξέλιξή του, από την εορτή της Ημέρας των Αγίων Πάντων μέχρι την άποψη πως οι ρίζες του είναι παγανιστικές. Παρ’ όλα αυτά, η γιορτή κερδίζει έδαφος από τον 19ο αιώνα, όταν Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες το μετέφεραν στη Βόρεια Αμερική. Η αμερικανική επιρροή βοήθησε στην εξάπλωσή του σε χώρες που δεν έχουν άμεσες σχέσεις με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

Για ορισμένους, το Halloween έχει και θρησκευτική διάσταση. Κάποιοι συμμετέχουν σε λειτουργίες και ανάβουν κεριά στα μνήματα αγαπημένων προσώπων, αν και για άλλους, η γιορτή είναι απλώς μια διασκέδαση χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι Χριστιανοί επιλέγουν να απέχουν από το κρέας την ημέρα αυτή, καθώς είναι η παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων.

Γενικά, οι εορτασμοί περιλαμβάνουν πλάκες, αναψυχή με ταινίες τρόμου, αλλά και επισκέψεις σε “στοιχειωμένα” μέρη. Οι κολοκύθες που χρησιμοποιούνται για τη γιορτή προέρχονται από μια παράδοση των Ιρλανδών, που έβρισκαν τρόπους να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα. Οι αναμνήσεις και οι μύθοι γύρω από τον Τζακ, τον αβοήθητο περιπλανώμενο, συνεχίζουν να εμπλουτίζουν την ιστορία του Halloween μέχρι σήμερα.

Πηγή: ethnos.gr