Μισέλ Μπαρνιέ (Sarah Meyssonnier/Pool Photo via AP)

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, έκανε ένα βήμα προς τη δημιουργία δύο κέντρων κράτησης στην Αλβανία. Αυτά τα κέντρα προορίζονται για τη μεταφορά μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο και θέλουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Η Μελόνι και οι σύμμαχοί της θεωρούν αυτή τη συμφωνία ως «πρότυπο» για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, παρουσιαστικά λεπτομερώς το σχέδιο αυτό σε ανεπίσημη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η μεταφορά μεταναστών προς τρίτες χώρες, όπως αυτή που εφαρμόστηκε από την Ιταλία με την Αλβανία, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι «η ιδέα Μελόνι δεν είναι εφικτή στη Γαλλία». Επισήμανε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με χώρες διαμετακόμισης και χώρες αναχώρησης των μεταναστών, όπως η Λιβύη και η Τυνησία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συμφωνία που υπεγράφη από την Ιταλία έχει διάρκεια πέντε ετών και αφορά τους ενήλικες άνδρες που εντοπίζονται από το ιταλικό ναυτικό ή την ακτοφυλακή στα διεθνή ύδατα. Πρόσφατα, ιταλικό δικαστήριο ακύρωσε την κράτηση των πρώτων αιτούντων άσυλο που είχαν μεταφερθεί στα αλβανικά κέντρα, κάτι που θέτει ερωτήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Πηγή: ethnos.gr