Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ (AP)

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μνημόσυνα για την πρώτη επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε ως απάντηση εκτείνονται πλέον σε δύο μέτωπα. Σημαντικές βομβαρδιστικές επιθέσεις και μαζικές εντολές εκκένωσης σχετίζονται με τις συνθήκες στη Γάζα και τον Λίβανο, ενώ η πιθανότητα αεροπορικών επιθέσεων κατά του Ιράν αυξάνεται. Οι αρχές στο Ισραήλ βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανές επιθέσεις που θα συμπέσουν με την επέτειο, ιδίως μετά από μια ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε σταθμό λεωφορείων, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και 10 τραυματισμούς.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα με το Λίβανο, λίγο προτού οι σειρήνες ηχήσουν στο κεντρικό Ισραήλ. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι δύο εναέριοι στόχοι αναχαιτίστηκαν πριν το ξημέρωμα, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την προέλευση των drone που είχαν εκτοξευθεί.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται και στο Ιράν, καθώς τα αεροδρόμια είχαν ανακοινώσει ότι θα ακυρώσουν όλες τις πτήσεις, κάτι που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη πιθανής προετοιμασίας για ισραηλινές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων. Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα κατά του Ιράν για πρόσφατο βαλλιστικό πλήγμα.

Η επίθεση της Χαμάς πέρυσι, που είχε σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων στο Ισραήλ και περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα. Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια είχε προκαλέσει την ισραηλινή αντεπίθεση, που έφερε μαζικές εκκενώσεις και εξελίξεις στην περιοχή.

Επιπλέον, σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτες από την Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, με 9 τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για ιατρική φροντίδα σε τοπικά νοσοκομεία. Παρά τις επιθέσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν να αναχαιτίσουν μεγάλο μέρος των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν.

Πηγή: ethnos.gr