Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Associated Press)

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου» κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στην Νέα Υόρκη. Η συνέλευση αυτή επισκιάζεται από την ανησυχία για έναν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται σε περιοχές όπως η Γάζα και ο Λίβανος.

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε τη Γάζα «έναν μόνιμο εφιάλτη» που αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής και προειδοποίησε ότι ο λιβανέζικος και ο ισραηλινός λαός, καθώς και οι άλλοι λαοί σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούν να επιτρέψουν την μετατροπή του Λιβάνου σε νέα Γάζα. «Όλοι θα έπρεπε να θορυβηθούμε από αυτήν την κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο Γκουτέρες κατήγγειλε την αυξανόμενη ατιμωρησία διαφόρων κυβερνήσεων και ομάδων, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αναφερόμενος σε πολέμους όπως αυτός στην Ουκρανία και στο Σουδάν. «Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα», είπε, καλώντας για μια «δίκαιη ειρήνη» βασισμένη στον Χάρτη του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο Σουδάν, επισήμανε την ανθρωπιστική καταστροφή που εξελίσσεται εκεί, λόγω του λιμού και της βίαιης διαμάχης για την εξουσία μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Ο Γκουτέρες καταλήγοντας επισήμανε την αβίωτη κατάσταση του κόσμου σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι οι γεωπολιτικές διαιρέσεις βαθαίνουν, το κλίμα θερμαίνεται και οι πόλεμοι συνεχίζουν χωρίς προοπτική ειρηνικής λύσης. «Οδεύουμε προς το αδιανόητο – μια πυριτιδαποθήκη που υπάρχει κίνδυνος να καταποντίσει τον κόσμο», προειδοποίησε.

Πηγή: ethnos.gr