Τουρκία – Οικονομία/AP

Η θεαματική αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία στερεί από τους πολίτες την πρόσβαση σε εστιατόρια, πράγμα που έχει επηρεάσει βαθιά τη διατροφική τους κουλτούρα. Στην Κωνσταντινούπολη, οι τιμές στα εστιατόρια έχουν εκτοξευθεί, με το μέσο κόστος ενός γεύματος να έχει ανέβει μέσα σε 1-1,5 χρόνο από 10-20€ στα 50€ ανά άτομο. Η αύξηση των τιμών στα συστατικά, το ενοίκιο, την ενέργεια και τους μισθούς αναγκάζει τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις τιμές τους, ενώ οι κατηγορίες για «οπορτουνισμό» εντείνουν την καχυποψία των πελατών και πολλοί καταναλωτές προτιμούν πλέον να μαγειρεύουν στο σπίτι.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής στην Κωνσταντινούπολη. Μια πρόσφατη μελέτη της Υπηρεσίας Σχεδιασμού αποκάλυψε ότι το κόστος ζωής για μια τετραμελή οικογένεια έχει φτάσει τα 2.000€ τον Σεπτέμβριο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί, με τους ενοίκους να αναμένονται έως και 2.700€ σε ορισμένες περιοχές.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος και καθηγητής του MIT, Νταρόν Ατζέμογλου, τόνισε ότι η Τουρκία έχει μπροστά της 15-20 χρόνια για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως ανέφερε, δεν αρκεί απλώς η εξεύρεση εξωτερικών κεφαλαίων και η μείωση του πληθωρισμού· είναι απαραίτητο ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ο Ατζέμογλου προειδοποίησε για τον κίνδυνο του τεχνολογικού πολέμου και υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η Τουρκία πρέπει να ετοιμαστεί για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.

Πηγή: ethnos.gr