Οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν τη διαρροή δύο εξαιρετικά απόρρητων εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών που αποκαλύπτουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για μια αντεπίθεση στο Ιράν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον. Τα έγγραφα, που ετοιμάστηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, περιγράφουν την αντίληψη των ΗΠΑ για τον σχεδιασμό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες των ημερών 15-16 Οκτωβρίου.

Η διαρροή των εγγράφων φέρεται να συνέβη την περασμένη εβδομάδα μέσω της εφαρμογής Telegram. Το Ισραήλ στοχεύει να αντιδράσει στην ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν στις 1 Οκτωβρίου, αποτελώντας τη δεύτερη απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στη Γάζα και τον Λίβανο, μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Ο πρόεδρος Τζόνσον, ερωτώμενος για τη διαρροή κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN, επιβεβαίωσε ότι “μια έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα ενημερωθώ για αυτήν σε λίγες ώρες”, προσθέτοντας ότι “το παρακολουθούμε στενά”. Οι αξιωματούχοι έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι τα έγγραφα είναι αυθεντικά. Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, εξετάζει τις αναφορές σχετικά με τη διαρροή.

«Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία Συνεχίζει τις Ετοιμασίες για Πλήγμα στο Ιράν και Πραγματοποιεί Άσκηση Εργασίας Δεύτερης Μεγάλης Δύναμης» είναι ο τίτλος του πρώτου εγγράφου, το οποίο αναφέρεται σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χειρισμό βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων αέρος-εδάφους. Το δεύτερο έγγραφο, με τίτλο «Ισραήλ: Οι Αμυντικές Δυνάμεις συνεχίζουν τις Προετοιμασίες Κρίσιμων Πυρομαχικών και Συγκαλυμμένης Δραστηριότητας UAV Σχεδόν Βέβαια για ένα Πλήγμα στο Ιράν», εστιάζει στις δραστηριότητες των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει πλήρη γνώση σχετικά με το πότε και το πως το Ισραήλ προτίθεται να επιτεθεί στο Ιράν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι βλέπει και μια ευκαιρία για να τερματιστούν οι επιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: ethnos.gr