Η οργάνωση Breaking the Silence παρείχε στο CNN τρεις φωτογραφίες

Σε μια ανατρεπτική δήλωση, το CNN αποκαλύπτει τις σκληρές τακτικές που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις ανάγκαζαν τους Παλαιστίνιους να εισέρχονται σε σπίτια και σήραγγες που ήσαν ύποπτα για παρουσία εκρηκτικών, προκειμένου να προστατεύσουν τα στρατεύματά τους από κινδύνους. Μαρτυρίες ενός στρατιώτη των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) και πέντε πρώην Παλαιστινίων επικυρώνουν αυτή την τακτική.

Η χρήση Παλαιστίνιων ως ανθρώπινες ασπίδες ήταν τόσο διαδεδομένη που είχε δικό της όνομα: «πρωτόκολλο κουνουπιών». Ο στρατιώτης περιγράφει πώς αρχικά η μονάδα του χρησιμοποιούσε σκύλους ή εκρήξεις για να εισέλθει σε επικίνδυνα κτίρια, αλλά μια μέρα, έφτασε ένας αξιωματικός με δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους και διέταξε την χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Είναι καλύτερα να ανατιναχθεί ο Παλαιστίνιος και όχι οι στρατιώτες μας», φέρεται να είπε ένας από τους διοικητές του στρατού. Χωρίς προοπτική επιλογής, ο στρατιώτης και οι συνάδελφοί του εν τέλει αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή την πρακτική και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους από την πίεση του ανώτερου διοικητή, ο οποίος αρχικά δεν έδινε σημασία στο διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, η οργάνωση Breaking the Silence παρέχει αποδείξεις με τρεις φωτογραφίες που καταδεικνύουν τη χρήση Παλαιστίνιων ως ανθρώπινες ασπίδες από τον ισραηλινό στρατό. Ο ισραηλινός στρατός αντέτεινε ότι απαγορεύει αυστηρά τέτοιες πρακτικές, επικαλούμενος την εκπαίδευση των στρατιωτών για την αποφυγή της χρήσης πολιτών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιη η έκταση αυτής της τακτικής.

Η πρακτική της χρήσης πολιτών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει ρητά τη χρήση Παλαιστίνιων πολιτών για στρατιωτικούς σκοπούς το 2005. Η εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων ευθύνεται για τη μεγάλη απώλεια ζωών στη Γάζα, όπου οι επιθέσεις τους έχουν σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι.

Μαζί με τις μαρτυρίες του στρατιώτη, πέντε πρώην Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να εισέλθουν σε επικίνδυνες περιοχές ως αναγνώστες για το στρατό. Ένας 20χρονος είπε ότι κρατήθηκε για 47 ημέρες και χρησιμοποιήθηκε για αναγνωριστικές αποστολές. Ένας 17χρονος, που υπήρξε θύμα αυτής της πρακτικής, θυμάται τις τραγικές στιγμές μετά τη δολοφονία του πατέρα και της αδελφής του. Ένα άλλο θύμα, 59 ετών, σημείωσε ότι αναγκάστηκε να ελέγξει περίπου 80 διαμερίσματα.

Η αναφορά αυτή αγγίζει σημαντικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαιτεί διερεύνηση των συνθηκών και των πρακτικών που ακολουθούνται στη διάρκεια της σύγκρουσης. Πηγή: ethnos.gr