AP Photo/Dmitry Lovetsky

Η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφωνόταν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, 10 Οκτωβρίου, στα 79,65 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 37 σεντς (0,5%) στα 76,95 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του West Texas Intermediate (WTI) σημείωσαν άνοδο 35 σεντς (επίσης 0,5%) στα 73,59 δολάρια ανά βαρέλι. Οι τιμές των VLCC έχουν, κατά μεγάλο μέρος, αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αγορά βγαίνει από την καλοκαιρινή ύφεση, ενώ οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δημιουργούν αβεβαιότητα.

Η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου το επόμενο διάστημα εξαρτάται από την ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ισραήλ – Ιράν, καθώς και από τη συνέχιση των επιθέσεων των Χούθι. Το Ιράν παράγει περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια εξάγονται κυρίως στην Κίνα. Παράλληλα, η παραγωγή του πετρελαίου έχει μειωθεί λόγω διακοπής στην παραγωγή της Λιβύης, που την Σεπτέμβριο ήταν περιορισμένη.

Οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον δεξαμενοπλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα καλλιεργούν έντονη ανησυχία στην αγορά. Η Κοινή Ομάδα Ασφάλειας του ναυτιλιακού κλάδου έχει εκδώσει νέες οδηγίες σχετικά με τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τονίζοντας ότι η απενεργοποίηση του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης (AIS) δεν θα αποτρέψει πιθανές επιθέσεις. Οι επικίνδυνες προθέσεις των Χούθι είναι προφανείς και οι ναυτιλιακοί φορείς έχουν στη διάθεσή τους κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των κινδύνων.

Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν και από την πρόσφατη επίθεση στο ελληνικό τάνκερ Σούνιο στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου το πλοίο υπέστη πλήγμα από εκρηκτικά των Χούθι. Η επιχείρηση κατάσβεσης πραγματοποιήθηκε από ομάδα 27 ατόμων, ενώ αναμένεται η μετάγγιση 150.000 τόνων ιρακινού αργού πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο.

Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά του πετρελαίου και τη ναυτιλία. Αν το Ιράν αποφασίσει να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, οι ροές πετρελαίου από άλλους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής θα διακοπούν, προκαλώντας αύξηση τιμών και ενδεχομένως εμπλοκή άλλων υπερδυνάμεων στη σύγκρουση.

Πηγή: ethnos.gr