χτύπημα στην κατοικία του Νετανιάχου/AP

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην εξοχική κατοικία του Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Καισαρεία, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Παρά το γεγονός ότι η οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, θεωρείται απίθανο να υπάρχει άλλη δύναμη πίσω από αυτήν. Δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί, καθότι ο Νετανιάχου και η σύζυγός του δεν βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

Η στιγμή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως αφορμή για την κλιμάκωση του πολέμου, όχι μόνο με τη Χεζμπολάχ, αλλά και με το Ιράν, που υποστηρίζει την οργάνωση. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να επικαλεστούν την επίθεση ως απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού, δείχνοντας ως ενορχηστρωτή το Ιράν, κάτι που θα τους έδινε τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν μια σημαντική στρατιωτική αντίδραση εναντίον της Τεχεράνης.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ταυτόχρονες επιθέσεις σε δέκα περιοχές της ισραηλινής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών στόχων όπως η Σαφάντ και η βάση Φίλον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά την επίθεση, ανάρτησε βίντεο στα social media, δηλώνοντας ότι «τίποτα δεν θα μας σταματήσει». Σε αυτό, εμφανίζεται σε χαλαρή διάθεση, περπατώντας σε ένα πάρκο.

Πηγή: ethnos.gr