Τραμπ και Χάρις στο ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (AP Photo/Alex Brandon)

Οι Αμερικανοί βιώνουν μια επανάληψη του 2020, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και αντιμετωπίζουν νέο κύμα παραπληροφόρησης για την εκλογική διαδικασία. Αρκετές αναφορές κάνουν λόγο για πιθανές παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των ψήφων και για φήμες σχετικά με εκλογική νοθεία. Μια από τις αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, η Πενσιλβάνια, έχει δει ανάλογες ανησυχίες, όπως επισημαίνει η Λίζα Ντίλι, μέλος της εκλογικής επιτροπής εκεί.

Οι θεωρίες παραπληροφόρησης είναι παρόμοιες με αυτές που εμφανίστηκαν κατά τις εκλογές του 2020, περιλαμβάνοντας ισχυρισμούς για κυβερνοεπιθέσεις και καταμετρήσεις ψήφων από νεκρούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι Δημοκρατικοί θα επιτρέψουν στους μετανάστες να ψηφίζουν παράτυπα υπέρ της Κάμαλα Χάρις, προκαλώντας ανησυχίες για την ακεραιότητα της διαδικασίας. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποδεχτεί αυτές τις θεωρίες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Η παραπληροφόρηση δεν περιορίζεται μόνο στους Ρεπουμπλικάνους. Στην έρευνα του Bright Line Watch, δύο στους τρεις Δημοκρατικούς πιστεύουν ότι οι απόπειρες δολοφονίας του Τραμπ ήταν ψευδείς. Οι ειδικοί αναμένουν, μάλιστα, ότι οι μέρες πριν από τις εκλογές θα είναι γεμάτες από παραπληροφόρηση και δυσάρεστες φήμες.

Ο Τζάστιν Λέβιτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Loyola Marymount, επισημαίνει ότι η λανθασμένη αντίληψη περί άμεσων αποτελεσμάτων την ημέρα των εκλογών μπορεί να προκαλέσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα. Μάλιστα, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας CISA έχει δηλώσει ότι οι εκλογές του 2020 ήταν οι πιο αξιόπιστες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκλογική νοθεία παραμένει σπάνια, με ελάχιστους να κατηγορούνται για απάτη. Οι εκλογικές διαδικασίες έχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας και οι κομητείες, όπως η Μαρικόπα στην Αριζόνα, επαληθεύουν διεξοδικά τις ψήφους.

Στο Φούλτον της Τζόρτζια, οι αρχές μεταδίδουν απευθείας την καταμέτρηση των ψήφων, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτροπή της παραπληροφόρησης. Η Ντίλι προτρέπει όσους αμφισβητούν τη διαδικασία να συμμετάσχουν ως εθελοντές, για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία.

Πηγή: ethnos.gr