Μαχητικό αεροσκάφος (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Με προσοχή σχεδιάζει το πολιτικό και στρατιωτικό επιτελείο του Ισραήλ την αντίδρασή του στο Ιράν, καθώς μια υπερβολική απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ μια λιγότερο έντονη αντίποινα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη αδυναμίας. Στο στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ πραγματοποιήθηκαν χθες πολύωρες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υψηλών υπουργών, αξιωματούχων και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή των αντιποίνων που θα επιλέξει το Ισραήλ.

Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων, όπως μεταδίδει το Times of Israel, οι αξιωματούχοι κατέληξαν στην απόφαση να στοχεύσουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν και όχι σε διυλιστήρια, αν και οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι αποφάσεις ενδέχεται να αλλάξουν. Δηλώσεις αξιωματούχων στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan αναφέρονται στη σημασία της συζήτησης για το ιρανικό ζήτημα.

Επιπλέον, ο Νετανιάχου είχε επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν σχετικά με την επικείμενη στρατιωτική ενέργεια του Ισραήλ κατά του Ιράν. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις συμμετείχε επίσης στη συνομιλία, όπως αναφέρεται από πηγή του CNN.

Στο μεταξύ, χθες το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα σε πολυκατοικία στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις θανάτους και πολλούς τραυματισμούς. Η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας εντόπισε “εχθρικούς” στόχους στην περιοχή.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οργάνωσε την εξουδετέρωση του διαδόχου του Χασάν Νασράλα, καθώς και του πιθανόν διαδόχου του. Σημείωσε ότι ελαχιστοποίησαν τις απειλές από “χιλιάδες τρομοκράτες”, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Απευθυνόμενος στους πολίτες του Λιβάνου, τους κάλεσε να επανακαθορίσουν την πορεία τους προς την ειρήνη και την ευημερία, τονίζοντας ότι η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρεται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η δράση της για το Ισραήλ ή την περιοχή.

Πηγή: ethnos.gr