Εκλογές Μολδαβία/AP

Η Μολδαβία σήμερα διεξάγει εκλογές για την ανάδειξη προεδρεύοντος και η ψηφοφορία αυτή έχει κρίσιμη σημασία για το μέλλον της χώρας, ειδικά σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία. Η πρόεδρος Μάγια Σάντου, που έχει κατευθύνει τη χώρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το φαβορί για την εκλογή, ωστόσο εκτιμάται πως θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος στις 3 Νοεμβρίου για την επιβεβαίωση της νίκης της, με τον προγνωστικό της ποσοστό να κυμαίνεται γύρω στο 36%.

Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παίζει και το δημοψήφισμα που διεξάγεται ταυτόχρονα, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να εγκρίνουν την ένταξη του στόχου της ευρωπαϊκής ένταξης στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» διαφαίνεται να κερδίζει με ποσοστό 55%, αν και η συμμετοχή παραμένει αβέβαιη, καθώς απαιτείται το 33% των ψηφοφόρων για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα. Οι φιλορωσικές δυνάμεις έχουν καλέσει για μποϊκοτάζ, ελπίζοντας έτσι να ακυρώσουν την ψηφοφορία.

Το κλίμα γύρω από την εκλογική διαδικασία είναι ανήσυχο, με εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων που φέρονται να προσπαθούσαν να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία εκ μέρους της Μόσχας. Οι αρχές ανακάλυψαν ένα δίκτυο εξαγοράς ψήφων, σύμφωνα με το οποίο 150.000 πολίτες πληρώθηκαν για να ψηφίσουν κατά της Σάντου και της ΕΕ. Αυτή η απάτη ενδέχεται να συνεισφέρει σημαντικά στην επιρροή που θα ασκηθεί επί των αποτελεσμάτων.

Στην προεκλογική σκηνή, η Σάντου αντιμετωπίζει δέκα υποψηφίους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν σχέσεις με τη Μόσχα και προωθούν τη στάση της «ουδετερότητας». Ο Αλεξάντρ Στογιάνογλο, υποψήφιος που στηρίζεται από τους φιλορώσους σοσιαλιστές, έχει το υψηλότερο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, με 9%, ενώ ο Ρενάτο Ουσάτιι, πρώην δήμαρχος, ακολουθεί με 6,4%.

Ο πρωθυπουργός Ντόριν Ρετσεάν τονίζει την ανάγκη για προσοχή, καταγγέλλοντας προσπάθειες εξαπάτησης των ψηφοφόρων από εγκληματικές οργανώσεις. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες για ανάμειξή του.

Τέλος, η Μολδαβία βρίσκεται σήμερα σε μια κομβική στιγμή στην ιστορία της, καθώς οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την επιρροή της Ρωσίας, σε συνθήκες έντονης πολιτικής αναταραχής. Πηγή: ethnos.gr