Ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα (AP Photo/Leo Correa)

Η έρευνα που πραγματοποίησε η ερευνητική μονάδα του Al Jazeera, I-Unit, αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Γάζας, αναλύοντας υλικό από χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο που ανήρτησαν κυρίως Ισραηλινοί στρατιώτες. Από την 27η Οκτωβρίου, όταν οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν την επίθεση, οι στρατιώτες είχαν στη διάθεσή τους smartphones, όπως iPhone, και ανάρτησαν υλικό σε πλατφόρμες social media, δημιουργώντας τη βάση της νέας ταινίας του I-Unit.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε περισσότερους από 2.500 λογαριασμούς και ανέλυσε τα δημοσιευμένα στοιχεία, όπου πολλοί στρατιώτες έδιναν λεπτομέρειες για τα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας και του χρόνου στα οποία συνέβησαν. Γνωστά ονόματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Τσάρλι Χέρμπερτ και ο Μπιλ Βαν Έσβελντ, εξέτασαν το υλικό, το οποίο περιλάμβανε αστεία από στρατιώτες, δολοφονίες άοπλων πολιτών και αλόγιστη καταστροφή περιουσίας.

Το συγκεντρωμένο υλικό κατατάσσεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: αλόγιστη καταστροφή, κακομεταχείριση κρατουμένων και χρήση ανθρώπων ως ασπίδες. Όλες οι παραπάνω ενέργειες δυνητικά παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δύνανται να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, όπως προβλέπει το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι στρατιώτες εθεάθησαν να καταστρέφουν περιουσίες, να πυρπολούν σπίτια και να βομβαρδίζουν κτίρια χωρίς να υπάρχει στρατιωτικός στόχος. Ακόμα, υπάρχουν περιγραφές φρικτών κακοποιήσεων σε κρατούμενους, όπως καταγράφεται σε βίντεο που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες. Ανάμεσά τους, μαρτυρίες που αναφέρονται σε βασανιστήρια, όπως κλωτσιές και προσβολές σε γυναίκες, συνθέτουν μια τρομακτική εικόνα της κατάστασης που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι.

Η Ι-Unit απέδειξε τη σοβαρότητα αυτών των παραβιάσεων, επισημαίνοντας ότι οι στρατιώτες που εμφανίζονται στα βίντεο αποτελούν πιθανά στοιχεία για μελλοντικές δικαστικές διαδικασίες. Η διερεύνηση των γεγονότων δείχνει ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι επείγουσα και απαιτεί άμεση διεθνη παρέμβαση.

Η έρευνα τονίζει επίσης τη συνενοχή της Δύσης, με πολλές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία να προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να οδηγήσει σε νομικές συνέπειες για τις χώρες που συμβάλλουν στην πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει καταγγελίες για γενοκτονία.

Πηγή: ethnos.gr