O Τζέι Ντι Βανς και ο Τιμ Γουόλς  (AP Photo/Matt Rourke)

Οι υποψήφιοι για την αντιπροεδρία, ο Δημοκρατικός Τιμ Γουόλς και ο Ρεπουμπλικάνος Τζέι Ντι Βανς, πραγματοποιήσαν το πρώτο και μοναδικό τους debate στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Η τηλεμαχία, σύμφωνα με το BBC, έφερε μια αίσθηση πολιτισμένης συζήτησης, με τους δύο υποψηφίους να επικεντρώνονται σε θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, αποφεύγοντας την έντονη αντιπαράθεση που παρατηρήθηκε μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Γουόλς και Βανς ξόδεψαν περισσότερη ώρα επιτίθεται στους προεδρικούς υποψηφίους παρά ο ένας στον άλλον, με κυρίαρχα θέματα την μετανάστευση και τις αμβλώσεις. Ο Βανς κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για «ριζοσπαστικές» θέσεις υπέρ της άμβλωσης, με τον Γουόλς να αντεπιτίθεται υποστηρίζοντας ότι «είμαστε υπέρ των γυναικών» και της ελευθερίας των επιλογών τους.

Ο Τιμ Γουόλς, από την πλευρά του, αποκάλεσε τον Βανς ότι προσπαθεί να «στερήσει την ανθρώπινη ιδιότητα» από τους μετανάστες, αναφέροντας την αποδεδειγμένα ψευδή θεωρία που είχε επαναλάβει ο Βανς για τους Αϊτινούς μετανάστες. Ο Γουόλς υπογράμμισε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις και οι προσεγγίσεις στο θέμα της μετανάστευσης οδηγούν σε συκοφάντηση και στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καθώς το debate πλησίαζε στο τέλος του, οι διαφωνίες κλιμακώθηκαν γύρω από τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ για κλοπή των εκλογών το 2020. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Βανς απέφυγε να απαντήσει, ενώ ο Γουόλς τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν τέτοιες αρνήσεις, δηλώνοντας ότι καταστρέφουν τη χώρα.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, ο Γουόλς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή, ενώ ο Βανς ανέφερε ότι η απόφαση για έναν προληπτικό στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν θα εξαρτηθεί από την Ιαράλη, αν θελήσει να προχωρήσει σε δράσεις εναντίον της χώρας που εκτόξευσε πυραύλους προς το Ισραήλ.

Πηγή: ethnos.gr