Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς (AP Photo/Seth Wenig, File)

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, αναμένεται να παραπεμφθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο την Παρασκευή, αντιμετωπίζοντας πέντε κατηγορίες ποινικών αδικημάτων, όπως δωροδοκία και απάτη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, άφησε να εννοηθεί ότι δέχθηκε παράνομα χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς και πάνω από 100.000 δολάρια σε πολυτελή ταξίδια από Τούρκους επιχειρηματίες και έναν αξιωματούχο.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί ενώπιον της δικαστού Katherine Parker, όπου ο Άνταμς θα ενημερωθεί για τις κατηγορίες και θα κληθεί να απολογηθεί. Ο δήμαρχος, πρώην αστυνομικός και 64 ετών, αρνείται τις κατηγορίες, ζητώντας από τους πολίτες να περιμένουν την υπεράσπισή του προτού βγάλουν συμπεράσματα. Κατά την ομιλία του, αντιμετώπισε αποδοκιμασίες από κατοίκους που ζητούσαν «δικαιοσύνη» και τον χαρακτήρισαν «ντροπή» για την πόλη.

Το κατηγορητήριο περιγράφει ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που φαίνεται να εκτείνεται σε μια δεκαετία, ξεκινώντας από τη θέση του προεδρίου στο δήμο του Μπρούκλιν. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Άνταμς χρησιμοποίησε αχυράνθρωπους δωρητές για να λάβει παράνομες δωρεές από ξένες οντότητες, καθώς και κονδύλια που προορίζονταν για συνεισφορές από κατοίκους της Νέας Υόρκης.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, δήλωσε ότι εξετάζει τις σοβαρές κατηγορίες και επεσήμανε την ευθύνη της να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο Άνταμς μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει πιθανότητα εκδίωξης από τον αξίωμά του μέσω της «επιτροπής ανικανότητας».

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Άνταμς ανέπτυξε σχέσεις με ξένους υπηκόους προκειμένου να λάβει παράνομα κεφάλαια για την προεκλογική του εκστρατεία το 2021. Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναταραχή στο δήμο, καθώς αρκετοί υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει την παραίτησή του. Αν ο Άνταμς απαλλαγεί προτού ολοκληρωθεί η θητεία του το επόμενο έτος, ο αριστερός δημόσιος συνήγορος της πόλης, Τζουμάν Γουίλιαμς, θα είναι ο προεδρικός διάδοχός του.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2022, ο Άνταμς και η διοίκησή του έχουν τεθεί υπό αυξανόμενο ομοσπονδιακό έλεγχο, με το FBI να ερευνά πιθανή χρηματοδότηση από ξένες πηγές. Η πρόσφατη αναταραχή οδήγησε σε παραιτήσεις κορυφαίων συνεργατών του. Πηγή: ethnos.gr