Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διέψευσε αμέσως δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στους αντάρτες στο βόρειο τμήμα του Μαλί. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι μαχητές Τουαρέγκ στη δυτικοαφρικανική χώρα χρησιμοποιούν ουκρανικά UAV στις επιχειρήσεις τους κατά του στρατού και των μισθοφόρων της ρωσικής Wagner.

«Η Ουκρανία απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες, που διαδόθηκαν πρόσφατα μέσω διεθνών μέσων ενημέρωσης, περί δήθεν συμμετοχής του κράτους μας στην προμήθεια UAV σε αντάρτες στο Μαλί», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Μαλί, μια φτωχή χώρα που υποφέρει από την εξάπλωση των τζιχαντιστών και αντιμετωπίζει μια σοβαρή πολυδιάστατη κρίση από το 2012, έχουν σημειωθεί δύο πραξικοπήματα. Το πρώτο συνέβη τον Αύγουστο του 2020 και το δεύτερο τον Μάιο του 2021. Από τότε, σχεδόν η χώρα κυβερνάται από μια χούντα υπό τη ηγεσία του συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά. Μαζί με τις δραστηριότητες τζιχαντιστικών οργανώσεων, συνεχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των Τουαρέγκ στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Αύγουστο, η χούντα του Μαλί διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία, εξαιτίας αναφορών από το Κίεβο σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες είχαν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, οι οποίες οδήγησαν σε θανατηφόρες επιθέσεις κατά στρατιωτών και μισθοφόρων της Wagner στον βορρά. Εν μέσω της τρέχουσας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι έχει ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» εναντίον της, ενισχύοντας μαχητές σε αφρικανικές χώρες φιλικά διακείμενες προς τη Ρωσία.

Πηγή: ethnos.gr