Κατάπαυση πυρός στη Γάζα/ AP

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, πραγματοποίησε τηλεοπτικό διάγγελμα, το πρώτο μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, προειδοποιώντας ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν έως ότου σταματήσει η επιθετικότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Απαιτεί επίσης την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή και την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ο Αλ Χάγια, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, εξέφρασε τον θρηνιτικό του λόγο για την απώλεια του Σινουάρ, υποστηρίζοντας ότι «πέθανε σαν μάρτυρας», κρατώντας το όπλο του και αντιστεκόμενος στον στρατό κατοχής μέχρι το τέλος.

Ο Μπασέμ Ναΐμ, άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Σινουάρ, χαρακτηρίζοντας την απώλεια «οδυνηρή και θλιβερή». Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Χαμάς θα βγει νικήτρια στον πόλεμο, τονίζοντας ότι η οργάνωση γίνεται «ισχυρότερη και πιο δημοφιλής» μετά από κάθε δολοφονία ηγέτη.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος είναι μακριά από το τέλος. «Σήμερα το κακό υπέστη ένα βαρύ πλήγμα, αλλά το έργο που έχουμε μπροστά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», ανέφερε, αναφερόμενος στη δολοφονία του Σινουάρ.

«Φαίνεται ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η δολοφονία των ηγετών μας σημαίνει το τέλος του κινήματός μας και του αγώνα του παλαιστινιακού λαού… μπορούν να πιστεύουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε ο Ναΐμ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται αυτή η άποψη.

Πηγή: ethnos.gr