Ισραήλ/AP

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας στρατιωτικής κρίσης, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την εξάρθρωση ενός κατασκοπευτικού δικτύου που συνδεόταν με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες. Το δίκτυο αυτό, σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, συγκέντρωνε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές και στρατηγικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, και οι έρευνές τους αποκάλυψαν ότι επτά Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων δύο ανηλίκων, είχαν συλληφθεί.

Οι ύποπτοι δήλωσαν ότι είχαν αναλάβει εκατοντάδες αποστολές συλλογής πληροφοριών για λογαριασμό των ιρανών πρακτόρων. Ανάμεσα στους στόχους τους περιλαμβάνονταν στρατιωτικές βάσεις, όπως το αρχηγείο άμυνας Kirya στο Τελ Αβίβ και η αεροπορική βάση Nevatim, καθώς και ενεργειακές εγκαταστάσεις και λιμάνια.

Η ισραηλινή αστυνομία χαρακτήρισε την παραβίαση αυτή ως μία από τις πιο σοβαρές που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι οι δραστηριότητες των μελών του δικτύου έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ασφάλεια του κράτους. Οι ύποπτοι φέρονται να πληρώνονταν με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, με μέρος της αμοιβής να γίνεται σε κρυπτονομίσματα.

Η Σιν Μπετ προχώρησε στην κατάσχεση σημαντικού υλικού που είχε συλλεχθεί από τα μέλη του δικτύου, το οποίο παραδόθηκε σε Ιρανούς πράκτορες. Ορισμένοι από τους υπόπτους φέρεται ότι συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες για δύο χρόνια, με τις ενέργειές τους να εντείνονται μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Προτού κατατεθεί το κατηγορητήριο από την ισραηλινή εισαγγελία, οι αρχές αναμένονται να επιβεβαιώσουν λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση. Αντίστοιχα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν μακρά ιστορία λειτουργίας και επιχείρησης στο Ιράν, με χαρακτηριστικές υποθέσεις να συμπεριλαμβάνουν απόπειρες κατά προσώπων που θεωρούνται ως απειλές για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Πηγή: ethnos.gr