Η υπόκλιση του αρχηγού της αστυνομίας/AP

«Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση επί 58 χρόνια» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ιαπωνία, απευθυνόμενος στον 88χρονο Iwao Hakamada, ο οποίος πέρασε 50 χρόνια στις φυλακές ως θανατοποινίτης για ένα έγκλημα που αποδείχθηκε ότι δεν διέπραξε. Ο Hakamada είναι ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο και μόλις ο πέμπτος θανατοποινίτης που αθωώθηκε σε επαναληπτική δίκη στη μεταπολεμική Ιαπωνία.

Ο Hakamada καταδικάστηκε το 1968 για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του σε εταιρεία παραγωγής πάστας φασολιών, της συζύγου του και δύο παιδιών τους. Όπως αποδείχθηκε, η αστυνομία και η εισαγγελία είχαν παραποιήσει και «φύτεψαν» στοιχεία εναντίον του. Εξανάγκασαν τον πρώην πυγμάχο να ομολογήσει με τη χρήση βίας.

Κατά την επίσκεψή του στο σπίτι του Hakamada, ο αρχηγός της αστυνομίας έκανε μια βαθιά υπόκλιση και απολογήθηκε: «Λυπούμαστε τρομερά». Ο Hakamada, παρόλο που δυσκολεύεται να μιλήσει λόγω της ψυχικής του κατάστασης από τις δεκαετίες που πέρασε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, σχολίασε: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία… Από τη στιγμή που έχεις την εξουσία, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».

Η αδερφή του Hakamada, που πάλευε για την αθωότητά του όλα αυτά τα χρόνια, ευχαρίστησε τον αρχηγό της αστυνομίας που τους επισκέφθηκε, τονίζοντας ότι δεν έχει νόημα να κάνουν παράπονα μετά από τόσα χρόνια, καθώς ο αξιωματικός «δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και ήρθε εδώ μόνο ως καθήκον του».

Πηγή: ethnos.gr