Γάζα/AP

Οι συνθήκες που επικρατούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι «απερίγραπτη φρίκη», σύμφωνα με την Τζόις Μισούγια, επικεφαλής υπηρεσίας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η 55χρονη Τανζανή μικροβιολόγος, διευθύνουσα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), ανέφερε μέσω του X τις «φρικιαστικές ειδήσεις» που προέρχονται από την περιοχή, όπου οι Παλαιστίνιοι υφίστανται τεράστιες δυσκολίες εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις από τις 6 Οκτωβρίου, με στόχο την αποτροπή ανασύνταξης δυνάμεων της Χαμάς. Αυτή η πολιορκία έχει προκαλέσει την εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν ότι πάνω από 400 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τοπικές υπηρεσίες.

Η Μισούγια τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι φρικαλεότητες, υπογραμμίζοντας ότι «δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι υφίστανται εξαναγκαστικό εκτοπισμό», την ώρα που τα απολύτως απαραίτητα αγαθά εξαντλούνται και τα νοσοκομεία δέχονται επιθέσεις, με τους ασθενείς να είναι εγκλωβισμένοι. «Στην Τζαμπάλια, κόσμος είναι παγιδευμένος κάτω από τα συντρίμμια κι οι εργαζόμενοι στις πρώτες βοήθειες αδυνατούν να τον φθάσουν», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε επίσης ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι άμαχοι, οι τραυματίες και οι άρρωστοι, καθώς και το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις του τομέα υγείας, πρέπει να προστατεύονται. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται», δήλωσε με έμφαση.

Πηγή: ethnos.gr