Αϊτή – Aστυνομία/ AP

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ψήφισε ομόφωνα την Παρασκευή υπέρ ενός παγκόσμιου εμπάργκο για όλα τα όπλα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που προορίζονται για την Αϊτή, μια χώρα της Καραϊβικής που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω των συμμοριών. Η απόφαση 2752 (2024) απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν την προμήθεια, την πώληση ή τη μεταφορά εξοπλισμών προς την Αϊτή.

Η Αϊτή βιώνει μια πολυδιάστατη κρίση, που περιλαμβάνει ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Η αστυνομία και οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον έλεγχο, καθώς συμμορίες κατέχουν το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς και κυριαρχούν σε βασικούς οδικούς άξονες. Όπως προκύπτει από πρόσφατους απολογισμούς, πάνω από 3.661 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί φέτος.

Η εφαρμογή του εμπάργκο, ωστόσο, έχει χαρακτηριθεί «μέτρια», με τον αντίκτυπο των κυρώσεων να είναι «εξαιρετικά περιορισμένος». Για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, πολυεθνική δύναμη υπό την ηγεσία της Κένυας έχει ξεκινήσει την ανάπτυξή της στο νησί, με την ελπίδα να συμβάλει στην αποκατάσταση της ασφάλειας. Εξακόσιοι Κενυάτες αστυνομικοί αναμένονται να αναπτυχθούν εντός του Νοεμβρίου.

Πριν από το νέο εμπάργκο, το ΣΑ είχε επιβάλει санкции που αφορούσαν μόνο σε έναν αρχηγό συμμορίας, τον Τζίμι Σεριζιέ, γνωστό και ως «Μπάρμπεκιου». Τώρα, ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά επτά αρχηγούς επικίνδυνων συμμοριών. Οι τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνουν μια φρικτή επίθεση στην κοινότητα Ποντ Σοντέ, όπου τουλάχιστον 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η Αμερικανίδα αναπληρώτρια πρεσβεύτρια, Ντόροθι Σέι, δήλωσε στους άλλους γηγενείς εκπροσώπους του Συμβουλίου πως η κατάσταση στην Αϊτή παραμένει τρομακτική και προκαλεί βαθιά ανησυχία.

Πηγή: ethnos.gr