Κάμαλα Χάρις – Ντόναλντ Τράμπ / AP

Ο Μπομπ Βαλιέ, που έχει εγκατασταθεί στο Παρίσι εδώ και τρεις δεκαετίες, έχει ήδη συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ψηφίζοντας στην πολιτεία του Μίσιγκαν. «Η Αμερική έχει αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που γνωρίζω μέσω της διεθνούς μου εμπειρίας», δήλωσε ο Βαλιέ, ο οποίος ηγείται της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ των Δημοκρατικών στη διασπορά.

Η σημασία της ψήφου του Βαλιέ και των άλλων Αμερικανών του εξωτερικού είναι φανερή, καθώς μπορεί να κρίνει τις εκλογές σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών, φαίνεται να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ, υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών εκτιμά ότι περίπου 1,6 εκατομμύριο Αμερικανοί που διαμένουν στο εξωτερικό συμμετέχουν στις αμφίρροπες πολιτείες, προσδιορίζοντας έναν πιθανό καθοριστικό παράγοντα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Φέτος, για πρώτη φορά, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει διαθέσει κονδύλι ύψους 300.000 δολαρίων για να ενισχύσει τις προσπάθειες των Δημοκρατικών στη διασπορά, με στόχο την κινητοποίηση των ψηφοφόρων. «Οι εκλογές θα είναι αμφίρροπες και κάθε ψήφος μετράει», ανέφερε η εκπρόσωπος Μάντι Μούντι.

Τις ίδιες πολιτικές προθέσεις έχει και ο Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τη διπλή φορολογία για τις Αμερικανικές κοινότητες του εξωτερικού. Ο Ζίνον Καπρόν, κάτοικος Σιγκαπούρης και εγγεγραμμένος ψηφοφόρος στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι μια τέτοια φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να επηρεάσει την εκλογική του απόφαση.

Ωστόσο, η πρόσβαση στην ψηφοφορία παραμένει πρόβλημα, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό από τους 4,4 έως 9 εκατομμύρια Αμερικανούς στη διασπορά ψηφίζουν. Σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους άλλων χωρών, οι Αμερικανοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις πρεσβείες την ημέρα των εκλογών. Η διαδικασία απαιτεί την αποστολή της ψήφου μέσω ταχυδρομείου στις πολιτείες τους, με τις συμμετοχές να είναι πτωτικές: λιγότερο από 8% στις εκλογές του 2020 και μόλις 3,4% στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Πηγή: ethnos.gr