McDonald’s/Unsplash

Ανακοίνωση από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές χθες, Τρίτη, ενημέρωσε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί άλλοι παρουσίασαν συμπτώματα ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω μόλυνσης από το βακτήριο Escherichia coli έπειτα από γεύματα σε εστιατόρια της αλυσίδας McDonald’s. Προς το παρόν, οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης παρατηρούνται στις πολιτείες Κολοράντο και Νεμπράσκα, ενώ συνολικά δέκα πολιτείες του δυτικού ΗΠΑ επηρεάζονται από το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 49 άτομα έχουν μολυνθεί από το ίδιο στέλεχος του E. coli, με δέκα από αυτούς να χρειάζονται νοσηλεία σε διάφορα νοσοκομεία. Όλοι οι ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν φάει σε McDonald’s πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, με τον περισσότερο κόσμο να αναφέρει ότι είχε καταναλώσει το χάμπουργκερ γνωστό ως «Quarter Pounder».

Όπως ανακοίνωσαν τα CDC, το συστατικό που προκάλεσε τις μολύνσεις δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, αν και είναι πιθανά τα κρέατα βοδινού ή τα κρεμμύδια. Τα εν λόγω υλικά έχουν αποσυρθεί από τα McDonald’s στις πολιτείες που καταγράφηκαν οι μολύνσεις, ενώ ενδέχεται να γίνουν και άλλες διατροφικές αλλαγές στο μενού, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής μη διαθεσιμότητας συγκεκριμένων προϊόντων.

Το E. coli προκαλεί γενικώς σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές, όπως κράμπες στο στομάχι, αιματηρή διάρροια, εμετούς και πυρετό, με τα συμπτώματα να διαρκούν από τρεις έως τέσσερις ημέρες. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς αναρρώνουν χωρίς να χρειαστούν ειδική θεραπεία, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν σοβαρότερες επιπλοκές.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της McDonald’s καταγράφηκε με πτώση άνω του 8% σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα δώσει επίσημο σχόλιο επ’ αυτού του ζητήματος.

Πηγή: ethnos.gr