Το άνοιγμα των σχολείων, οι διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων συζητήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Με το lockdown να «τσακίζει» την οικονομία, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή έχει δεχθεί αιτήματα από τέσσερα υπουργεία για χαλάρωση των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα των καταστημάτων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο τραπέζι των ειδικών έπεσε και η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με τους λοιμωξιολόγους, ωστόσο, να διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις για τον εάν πρέπει να επιτραπεί στην παρούσα φάση. Ακόμα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως η επιτροπή ετοιμάζεται να εισηγηθεί το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με υποχρεωτικό self testing κάθε Δεύτερα.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό η συνεδρίαση έληξε χωρίς να ληφθούν συγκριμένες αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού και το lockdown.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης δεν ανακοίνωσε τίποτα, παρά μόνο την παράταση του lockdown και πέντε νέες περιοχές που μπήκαν στον «βαθύ κόκκινο».

Την Τετάρτη οι αποφάσεις

Οι εν λόγω αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση στα μέσα της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA την Τετάρτη -κατά πάσα πιθανότητα- θα συνεδριάσει η επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προχωρήσει σε εισηγήσεις, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να ληφθούν και να ανακοινωθούν την ίδια μέρα.

Επομένως, την προσεχή Τετάρτη αναμένουμε τις ανακοινώσεις μετά τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων.

Λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου

Για το λιανεμπόριο, στόχος είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνει στις 5 Απριλίου.

Αναφορικά στα σχολεία, η  πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 5 Απριλίου. Είναι σαφές όμως και οι λοιμωξιολόγοι το συζήτησαν σήμερα εκτενώς, ότι δεν μπορεί να ανοίξουν όλα στις 5 Απριλίου. Άρα την Τετάρτη θα αποφασιστεί τι θα προηγηθεί.

Είναι πιθανό τα σχολεία να ανοίξουν γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη εκεί, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Ενδεχομένως λοιπόν να δούμε και ένα ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς στα μικρά καταστήματα και την Γ’ Λυκείου στην ίδια ημερομηνία και την επόμενη να πάνε τα υπόλοιπα.

«Σύμμαχος» τα self test

Την εξίσωση στο άνοιγμα της κοινωνίας άλλαξαν τα self test, τα οποία δίνουν τέτοια μοντέλα στους λοιμωξιολόγους που θα μπορούν έτσι να βλέπουν ανά πάσα στιγμή ένα τεράστιο αριθμό κρουσμάτων και την ιχνηλάτισή τους.

Στην εξίσωση έχουν μπει και τα εμβόλια τα οποία θα γίνουν και πολύ περισσότερα όσο προχωρά ο εμβολιασμός και βέβαια ο καλός καιρός.

Τα self tests αναμένεται να είναι στη διάθεση των πολιτών τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την κυβέρνηση θέλουν να στις 5 του Απρίλη που θα ανακοινωθεί ό,τι είναι να ανοίξει να είναι διαθέσιμα και τα tests.

Τέλος, όπως αναφέρει το MEGA, είναι πιθανό να ανακοινωθεί την Τετάρτη και η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο.

Όλα αυτά φυσικά με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr