Κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν τουλάχιστον σε δύο κρουαζιερόπλοια, ένα στον αρκτικό κύκλο και ένα στον ειρηνικό ωκεανό, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των κρουαζιέρων.

Τουλάχιστον 40 επιβάτες και μέλη του πληρώματος του πλοίου MS Roald Amundsen βγήκαν θετικοί στο νέο κοροναϊό, και οι αρχές επιδιώκουν να ιχνηλατήσουν τις επαφές εκατοντάδων επιβατών από τα δύο πρόσφατα ταξίδια που έκανε το πλοίο στον αρκτικό κύκλο.

Ανησυχία στη Νορβηγία

Τέσσερα μέλη του πλήρώμα τους του MS Roald Amundesn νοσηλεύονται από την Παρασκευή, ότι το πλοίο έφτασε στο νορβηγικό λιμάνι του Τρόμσο, ενώ αργότερα διαγνώστηκαν με τον φονικό ιό. Τα τεστ έδειξαν ότι ακόμη 32 άτομα από το 158μελές προσωπικό έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Όμως οι 178 επιβάτες αφέθηκαν να βγουν στο λιμάνι του Τρόμσο, οδηγώντας σε μια περίπλοκη αποστολή ανεύρεσής τους, προκειμένου να ανακοπεί μια ενδεχόμενη εξάπλωση.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις από τους 387 επιβάτες που ταξίδεψαν με το πλοίο σε δύο διαφορετικές κρουαζιέρες που πραγματοποιήθηκαν από τις 17 Ιουλίου έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) και τον Δήμο Τρόμσοε.

«Αναμένουμε να εντοπιστούν περισσότερες λοιμώξεις που να συνδέονται με αυτή τη συρροή», τόνισε η Λίνε Βολντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του FHI. Οι επιβάτες έχουν λάβει οδηγίες αυτοαπομόνωσης.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, που διαθέτει ακόμη 15 σκάφη, έγινε στα μέσα Ιουνίου η πρώτη που ξεκίνησε και πάλι τις κρουαζιέρες στον ωκεανό, μετά από τρεις μήνες διακοπής λόγω της πανδημίας.

Όταν ερωτήθηκε την Κυριακή για το κατά πόσον οι αρχές έχουν πλέον εντοπίσει και εξετάσει όλους όσοι θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί κατά την παραμονή τους στο πλοίο, εκπρόσωπος του FHI απάντησε: «Έχουν σταλεί μηνύματα σε όλους τους επιβάτες. Πλέον περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν η πληροφορία έχει ληφθεί και γίνει κατανοητή».

Τον Μάρτιο, το Roald Amundsen είχε αναγκαστεί να μείνει στη θάλασσα για αρκετές ημέρες, με περισσότερους από 100 επιβάτες να έχουν εγκλωβιστεί, αφού η Χιλή απαγόρευσε την είσοδό του στο λιμάνι της, εξαιτίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού μεταξύ των επιβαινόντων.

Αντίστοιχη εικόνα και στον ειρηνικό ωκεανό

Στον ειρηνικό ωκεανό, επιβάτες του Paul Gauguin, το οποίο είχε προσδέσει στο Παπίτε της Αϊτής, έχουν δεχθεί οδηγίες να παραμείνουν στις καμπίνες τους, εξαιτίας κρουσμάτων κοροναϊού που εντοπίστηκαν από τον γιατρό του πλοίου, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στον Τύπο της Γαλλικής Πολυνησίας.

Το Paul Gauguin έπλεε μεταξύ των νησιών Μπόρα Μπόρα και Ρανγκιρόα, όταν ένα μέλος του πληρώματος βγήκε θετικό στον ιό. Αμέσως το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι  από όπου είχε αναχωρήσει.

Ο αριθμός των επιβατών δεν είναι γνωστός – ο αριθμός τους είναι μειωμένος ως μέρος των αυστηρών πρωτοκόλλων της εταιρείας για την προστασία από τον κοροναϊό – όμως ειδικοί των λοιμωδών νοσημάτων πρόκειται να εξετάσουν όλους τους επιβαίνοντες.

Το Paul Gauguin άρχισε να ταξιδεύει και πάλι στις 18 Ιουλίου, με γηγενείς επιβάτες, ενώ η μεταφορά ξένων επιβατών επιτράπηκε μόλις στις 29 Ιουλίου. Η Γαλλική Πολυνησία άνοιξε τα σύνορά της προς όλες τις εθνικότητες στις 15 Ιουλίου.

Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στην περιοχή πρέπει πρώτα να κάνει τεστ κοροναϊού, το οποίο να βγει αρνητικό, το πολύ τρεις ημέρες πριν την αναχώρησή του προς τα νησιά. Λίγο μετά την άφιξή του, υποβάλλεται και πάλι σε εξέταση.

Πηγή: www.reuters.com, www.theguardian.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr