Δεκάδες αμερικανικές βιοτεχνίες που έσπευσαν να παραγάγουν μάσκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητούν τώρα ενίσχυση από την κυβέρνηση Μπάντεν για να αποφύγουν το λουκέτο και να διαθέσουν τα 260 εκατομμύρια τεμάχια που ξεμένουν στα ράφια.

Η μείωση των κρουσμάτων χάρη στους εμβολιασμούς κατάφερε ένα ακόμα σημαντικό χτύπημα στους παραγωγούς, μετά το πλημμύρισμα της αγοράς με κινεζικές μάσκες που φέρονται να πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους.

Ένα κουτί με 50 χειρουργικές μάσκες κόστιζε πέρυσι γύρω στα 50 δολάρια, σήμερα όμως έχει πέσει στα 5, αναφέρει το Reuters.

Ένωση 26 βιοτεχνιών απέστειλε την Τρίτη επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ζητώντας του να εγκρίνει την αγορά της εγχώριας παραγωγής για το στοκάρισμα των υγειονομικών αρχών.

Ζητούν επίσης να υποχρεωθούν τα νοσοκομεία που χρηματοδοτούνται με ομοσπονδιακά κονδύλια να διαθέτουν το 40% των δαπανών για προστατευτικό εξοπλισμό σε προμήθειες από εγχώριους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την ένωση, κάθε μάσκα περιέχει πρώτες ύλες αξίας 3 έως 6 σεντ, περιέργως όμως οι εισαγόμενες κινεζικές μάσκες τιμώνται γύρω στο 1 σεντ.

«Η Κίνα […] ουσιαστικά πλημμυρίζει την αμερικανική αγορά με μάσκες σε τιμές πολύ κάτω από το κόστος» υποστηρίζει στην επιστολή της η νεοσύστατη American Mask Manufacturer’s Association.

Ο βιοτεχνίες της ένωσης μπορούν να παράγουν 3,7 δισεκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και 1 δισεκατομμύριο μάσκες υψηλής προστασίας Ν95 ανά έτος.

Χωρίς ενίσχυση από την κυβέρνηση, λέει η ένωση, η παραγωγή θα μειωθεί στο μισό εντός 60 ημερών και κατά πάνω από 80% σε διάστημα μικρότερου του ενός έτους.

Η ένωση επισημαίνει ακόμα ότι περίπου το ένα τρίτο των 7.800 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος έχουν ήδη χαθεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr