Σαφές μήνυμα εναντίον του «εθνικισμού των εμβολίων» έστειλε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο κοινότητα κάνει αγώνα δρόμου για την παραγωγή του εμβολίου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ άσκησε κριτική στις χώρες, οι οποίες προσπαθούν να διασφαλίσουν τα δικά τους αποθέματα, μέσω διμερών συμφωνιών. «Ο εθνικισμός των εμβολίων θα παρατείνει την πανδημία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα κράτη.

Κάλεσε, δε, τις χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των ερευνών, παρατηρώντας ότι υπάρχει «καλός αριθμός υποσχόμενων εμβολίων». Ξεκαθάρισε, δε, ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν, μόνο εφόσον αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. «Δεν θα δεχθούμε ένα εμβόλιο που είναι μη αποτελεσματικό και μη ασφαλές».

Δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί μέχρι τα μέσα του 2021

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε πως δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους, υπογραμμίζοντας τη σημασία των αυστηρών ελέγχων της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους.

«Δεν περιμένουμε ότι θα δούμε εκτεταμένους εμβολιασμούς μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους» δήλωσε η εκπρόσωπος Μάργκαρετ Χάρις στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Αυτή η φάση 3 πρέπει να διαρκέσει περισσότερο επειδή είναι ανάγκη να δούμε πόσο αληθινά προστατευτικό είναι το εμβόλιο και είναι επίσης ανάγκη να δούμε πόσο ασφαλές είναι» πρόσθεσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr