Η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει 6,9 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, αριθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον επίσημο απολογισμό, υπολογίζει αμερικανική έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα.

Σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη, εξηγούν οι ερευνητές, αδυνατούν να καταγράψουν όλους τους θανάτους από κοροναϊό και αναγκαστικά περιορίζονται στην καταμέτρηση μόνο των θανάτων που συμβαίνουν σε νοσοκομεία και αφορούν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η καταμέτρηση των θανάτων επηρεάζεται κυρίως από τον ρυθμό των διαγνωστικών εξετάσεων σε κάθε χώρα. «Αν δεν πραγματοποιείς πολλά τεστ, είναι πιθανό να χάσεις θανάτους από Covid-19» αναφέρει στο Reuters ο Κρίστοφερ Μιούρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολογήσεων Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Η ερευνητική ομάδα του Μιούρεϊ υπολόγισε κατά προσέγγιση τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων συγκρίνοντας δεδομένα για τον ρυθμό θανάτων σε κάθε χώρα πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από το νούμερο των 6,9 εκατ. θανάτων εξαιρούνται οι θάνατοι που προκλήθηκαν έμμεσα από την πανδημία, για παράδειγμα οι θάνατοι ασθενών που ανέβαλαν αντικαρκινικές θεραπείες ή επισκέψεις σε γιατρό. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους θανάτους που αποτράπηκαν λόγω της πανδημίας, για παράδειγμα λόγω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, των οποίων ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται σε πάνω από 905.000. Ο επίσημος απολογισμός των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιορίζεται στους 575.491 θανάτους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι θάνατοι από Covid-19 σε όλο τον κόσμο έφτασαν την Πέμπτη τα 3,25 εκατομμύρια, αριθμός υποδιπλάσιος σε σχέση με την εκτίμηση της νέας ανάλυσης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το IHME θεωρείται αξιόπιστος οργανισμός του οποίου οι αναλύσεις παρακολουθούνται στενά από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Μελέτες του Ινστιτούτου έχει επικαλεστεί στο παρελθόν και ο Λευκός Οίκος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr