Σε ανοιχτή αντιπαράθεση βρίσκεται η κυβέρνηση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το επίσημο συνδικαλιστικό τους όργανο την ΟΕΝΓΕ για την αξιοπιστία των επίσημων ανακοινώσεων σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και την ακριβή διασπορά του κοροναϊού.

Οι καταγγελίες και οι απαντήσεις

Η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση δια των υφυπουργών Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στην καταγγελία της ΟΕΝΓΕ ότι με κεντρική εντολή αποκρύπτονται τα κρούσματα στις τουριστικές περιοχές μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα, αντί να τα ξεκαθαρίσει.

Από τη μια μεριά ο Βασίλης Κοντοζαμάνης εμφανίστηκε να διαψεύδει τις εν λόγω καταγγελίες λέγοντας πως «καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την επιδημιολογική έκθεση με πληθώρα στοιχείων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες, ούτε να αποκρύψει στοιχεία».

Ωστόσο η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά ότι «η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής» χαρακτηρίζοντας αστήρικτες τις καταγγελίες περί αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά καθώς «δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα», εκλήφθηκαν από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς ως επιβεβαίωση των καταγγελιών τους.

Αυτό το οποίο κατήγγειλε χτες η ΟΕΝΓΕ είναι πως οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας έχουν δώσει εντολή στα Κέντρα Υγείας τουριστικών προορισμών να μην εκδίδουν δελτία τύπου για τα κρούσματα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.

Ωστόσο εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ, υπογράμμιζε η ΟΕΝΓΕ.

Στο πλαίσιο αυτό υπό τη μορφή ερωτήματος η ΟΕΝΓΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Και επιπλέον η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως επιβεβαιωμένα κρούσματα αποκρύπτονται και από εργασιακούς χώρους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

Για τις ανάγκες του τουρισμού

Επί της ουσίας οι καταγγελίες αυτές σε ότι αφορά τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές αποτελούν συνέχεια προηγούμενων καταγγελιών που έχουν γίνει και από την ΠΟΕΔΗΝ τις προηγούμενες μέρες πως για οικονομικούς και τουριστικούς λόγους δεν ανακοινώνονταν ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στα νησιά.

«Για τις ανάγκες του τουρισμού δεν ταυτοποιούνται τα κρούσματα στα νησιά. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων μόνιμων και επισκεπτών. Ειδικά τώρα Δεκαπενταυγουστο», δήλωσε πρόσφατα ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα ένας επιπλέον παράγοντας γι’ αυτή την κυβερνητική τακτική ήταν –σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ- και η έλλειψη υποδομών αλλά και η υποστελέχωση των νοσοκομείων και η έλλειψη προσωπικού του ΕΟΔΥ για να κάνει ελέγχους στα νησιά, με συνέπεια τα δείγματα που συλλέγονταν, να έρχονται στην Αθήνα και τα αποτελέσματα να καταγράφονται στην Αττική.

Εν ολίγοις αυτό που επί της ουσίας καταλογίζουν οι υγειονομικοί στην κυβέρνηση είναι πως με την τακτική της δημιούργησε φαινόμενα τύπου Πάρου.

Κεντρική απόφαση – Δύσκολη ισορροπία

Αξίζει να επισημανθεί ότι προ ημερών δηλώσεις του περιφερειάρχη του Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου σχετικά με τα κρούσματα στα νησιά συγκλίνουν με αυτά που δήλωσε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς και εισπράττουν ως επιβεβαίωση των καταγγελιών τους οι υγειονομικοί του ΕΣΥ.

«Κανένας δεν κρύβει κρούσματα», είχε δηλώσει ο κ. Χατζημάρκος προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι κεντρική απόφαση να μη δίνονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των κρουσμάτων.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε τονίσει ότι είναι πολύ δύσκολη η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατευτεί ο πληθυσμός και να λειτουργήσει η οικονομία, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που η χώρα δέχεται τουρισμό.

Τα νοσοκομεία υγειονομικές βόμβες

Ένα άλλο μέτωπο που φαίνεται να παραμένει ανοιχτό μεταξύ της κυβέρνησης και των υγειονομικών είναι και οι αντοχές του ΕΣΥ και συγκεκριμένα οι ανησυχίες του υγειονομικού προσωπικού πως λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, τα νοσοκομεία τείνουν να μετατραπούν τα ίδια σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του κοροναϊού.

Το πρόβλημα αυτό εκφράζεται με τα αρκετά θετικά κρούσματα στο ίδιο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων.

Δεκατέσσερα κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν σήμερα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μέχρι και τις 21/8 το Νοσοκομείο να μην δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης.

Την ίδια στιγμή ανησυχία έχει προκληθεί και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, από την είδηση ότι εργαζόμενοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό.

Οι εργαζόμενοι γυρνώντας από τις διακοπές τους, έκαναν τα απαραίτητα τεστ όπως προβλέπει η διαδικασία και βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας πρόκειται για έξι εργαζομένους, αλλά ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου» λέει ότι είναι εννέα οι νοσούντες.

Οι ανησυχίες των γιατρών για το πρόβλημα μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία είχαν εκφραστεί με αφορμή τις προηγούμενες μέρες τα κρούσματα σε ειδικευόμενους γιατρούς στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Και μάλιστα τότε έγινε λόγος για αδυναμία εφαρμογής λόγω ελλείψεων προσωπικού ενός σωστού μέτρου όπως ήταν η προληπτική καραντίνα –μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των υποχρεωτικών τεστ- στο υγειονομικό προσωπικό που επιστρέφει από τις διακοπές.

Σύμφωνα δε, με τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ «οι αναγκαστικές μετακινήσεις νοσηλευτών από non covid ΜΕΘ στην κλινική covid και μετά πίσω στη ΜΕΘ είναι σίγουρη συνταγή ενδονοσοκομειακής διασποράς» και στο πλαίσιο αυτό επαναφέρει το ζήτημα των προσλήψεων προσωπικού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr