Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα δημοσκόπησης αναφορικά με το εμβόλιο, λίγες εβδομάδες πριν το πολυπόθητο «όπλο» κατά της πανδημίας φτάσει στην Ελλάδα, τη στιγμή που η Βρετανία έχει ήδη αρχίσει τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο εάν η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας κάνουν καλά τη δουλειά της.

Πόσοι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Στα πλαίσιο δημοσκόπησης της ALCO, μόλις ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως και συγκεκριμένα το 33% των ερωτηθέντων.

Κάθετα αρνητικοί στο εμβόλιο είναι το 19% των ερωτηθέντων, ενώ στάση αναμονής τηρεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων καθώς το 42% δηλώνει πως θα περιμένει τους πρώτους μήνες και μετά θα αποφασίσει.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι πλειοψηφική τάση υπέρ του άμεσου εμβολιασμού υπάρχει στις μεγαλύτερες ηλικίες και συγκεκριμένα στην τρίτη ηλικία καθώς μόνο στους άνω των 65 ετών, υπάρχει μια οριακή πλειοψηφία της τάξης του 51% που δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως.

Στις ίδιες ηλικίες καταγράφεται επίσης και το πιο χαμηλό ποσοστό των αρνητών του εμβολίου, στο 11%.

Αντίθετα η κυρίαρχη τάση στις νεότερες και μεσαίες ηλικίες είναι η στάση αναμονής. Δηλαδή υπερτερούν εμφανώς αυτοί που δηλώνουν ότι θα περιμένουν μερικούς μήνες μέχρι να εμβολιαστούν.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το 64% των ηλικιών 15-24, το 43% των ηλικιών 25-44 και το 42% των ηλικιών 45-64.

Σημειώνεται ότι μόλις το 9% στην ηλικία των 15-24 δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως.

«Ψαλιδίζεται» το ποσοστό εμπιστοσύνης στους ειδικούς

Ακόμα ένα στοιχείο που προκαλεί εντυπώσεις είναι η εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Παρά το υψηλό ποσοστό που εμπιστοσύνης που εμφανίζεται, υπάρχει πολύ σημαντικό ποσοστό αμφισβήτησης που δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ειδικοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ το 24% απαντά αρνητικά σε αυτό. Μάλιστα υπάρχει ένα 12% στην κατηγορία του «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τους ψηφοφοφόρους των κομμάτων.

Οι 9 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ εκφράζουν εμπιστοσύνη στην επιτροπή των ειδικών ότι κάνει καλά τη δουλειά της, αντίθετα τα ποσοστά εμπιστοσύνης στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων μειώνονται εμφανώς όταν απαντούν οι ψηφοφοροί του ΣΥΡΙΖΑ και της γενικότερα της αντιπολίτευσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr