Αυξήθηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, καθώς την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22 νέα περιστατικά.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, 10 από τα 22 νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα. Επτά από αυτά σχετίζονται με πτήσεις που έφτασαν στη χώρα μας από το εξωτερικό και τρία ακόμη πέρασαν τα σύνορα στον Προμαχώνα.

Από τα υπόλοιπα κρούσματα του κοροναϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, 4 εντοπίζονται στην Καστοριά, 3 στη Θεσπρωτία, 2 στην Αττική και από 1 σε Ξάνθη, Ροδόπη, και Αλεξανδρούπολη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.343, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

745 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.861 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκάδες χιλιάδες πέρασαν τα σύνορα στον Προμαχώνα – Φόβοι για περισσότερα κρούσματα

Με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στις 15 Ιουνίου, κατέφθασαν ήδη αρκετοί Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι ενώ το ποσοστό των μεμονωμένων τουριστών παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, εξαιτίας της πανδημίας.

Από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής το τελευταίο δεκαήμερο (15-24/6/2020) πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ’ εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

Μάλιστα, με τον βροχερό καιρό στη Ρουμανία να μην προδιαθέτει για διακοπές, το μεγάλο κύμα αναμένεται να αρχίσει να καταφθάνει στη χώρα μας από τον Ιούλιο, με διάρκεια έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.’

Προβληματισμός προκαλείται από το γεγονός ότι έξαρση του κοροναϊού παρατηρείται στους τρεις βόρειους γείτονές μας (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) την ώρα που τα χερσαία σύνορά μας με αυτές τις χώρες έχουν ανοίξει και υποδεχόμαστε τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια.

Μάλιστα, δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού σημειώνεται και στη Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 193 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τη νόσο Covid-19 στους 13.565. Μέσα σε τέσσερις ημέρες τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση διπλασιάστηκαν.

Την 1η Ιουλίου ανοίγει ο τουρισμός

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει πλήρως τα σύνορα για τον τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Όπως σημείωσε για το θέμα το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς, το πάνω και πέρα από οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκεται η δημόσια υγεία.

«Ένα ζήτημα, στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις και ένα ζήτημα που περιβάλλει κάθε μας κίνηση και σε αυτήν τη φάση, στο άνοιγμα των συνόρων και των πτήσεων εξωτερικού». Αυτό το μήνυμα έστειλε από την Ζάκυνθο προς όλους ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επιθεώρησε από κοντά την τήρηση των μέτρων προστασίας των επιβατών στον Διεθνή Αερολιμένα Ζακύνθου. Ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να επισκεφτεί και τα 18 αεροδρόμια, τα οποία θα ξεκινήσουν να υποδέχονται επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.

Στη Βόρεια Ελλάδα τα υπόλοιπα κρούσματα

Όπως ήδη αναφέρθηκε, από τα υπόλοιπα κρούσματα του κοροναϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, 4 εντοπίζονται στην Καστοριά, 3 στη Θεσπρωτία, 2 στην Αττική και από 1 σε Ξάνθη, Ροδόπη, και Αλεξανδρούπολη.

Τα κρούσματα στην Καστοριά προκαλούν ανησυχία, καθώς ο ιός επέστρεψε στην περιοχή από 72 μέρες χωρίς καμία νέα καταγραφή.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πάντως την Πέμπτη, ότι «τα φαινόμενα στην Ξάνθη είχαν να κάνουν και με την ενημέρωση ορισμένων ομάδων που θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα με την προϋπόθεση ότι σχετίζονται έγκαιρα και γίνεται ιχνηλάτηση δεν με ανησυχούν σε αυτό το επίπεδο. Αν δούμε, όμως, 100 εστίες στη χώρα που δημιουργούν νέα περιστατικά θα υπάρξει ανησυχία».

Πηγή: in.gr