Τη στιγμή που οι σχολικές τάξεις αρχίζουν να λειτουργούν ξανά, τα δεδομένα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας για το καλοκαίρι δείχνουν ότι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από κοροναϊό έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των παιδιών και των εφήβων από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά

Τα δεδομένα αφορούν την περίοδο από τις 21 Μαΐου έως τις 20 Αυγούστου, διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία και πιθανώς αποκρύπτουν διαφορές για τον τρόπο με τον οποίο ο φονικός ιός πλήττει τα μωρά, τα νεαρά παιδιά και τους εφήβους.

Για παράδειγμα, αρκετές πολιτείες ομαδοποιούν τα άτομα βρεφικής έως εφηβικής ηλικίας στην ίδια κατηγορία, ενώ υπάρχει ακόμη και πολιτεία που συμπεριλαμβάνει σε αυτή την ομάδα τα άτομα έως 24 ετών. Όμως η αύξηση παραμένει όμοια από πολιτεία σε πολιτεία.

Τα νεαρά παιδιά φαίνεται ότι κολλούν και μεταδίδουν τον ιό λιγότερο από τους ενήλίκες, ενώ τα παιδιά όλων των ηλικιών τείνουν να περνούν τη νόσο πιο ήπια. Όμως, όπως τονίζει ο Δρ. Σον Ο’Λίρι, αντιπρόεδρος της επιτροπής της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας για τις λοιμώδεις ασθένειες, η σημαντική εξάπλωση εντός της κοινότητας σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ μεταφράστηκε και σε περισσότερες λοιμώξεις μεταξύ των παιδιών.

Αν και η αύξηση των κρουσμάτων εν μέρει προκύπτει και από την αύξηση των τςστ, ο Δρ. Ο’Λίρι τονίζει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι οι λοιμώξεις έχουν όντως αυξηθεί, αφού καταγράφονται και περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι παιδιών από τον φονικό ιό.

Όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, τα μαύρα παιδιά, όπως και εκείνα που κατάγονται από τη Λατινική Αμερική, είναι πιο ευάλωτα στις επιπλοκές του ιού σε σχέση με τα υπόλοιπα.

«Το γεγονός ότι ο ιός είναι πιο ήπιος στα παιδιά, δεν σημαίνει και ότι είναι άκακος», τονίζει ο Δρ. Ο’Λίρι, ο οποίος εξηγεί ότι πολλά παιδιά έχουν ασθενήσει πολύ σοβαρά.

Στα τέλη Μαΐου, περίπου το 5% των κρουσμάτων των ΗΠΑ αφορούσαν ανηλίκους. Πλέον, το ποσοστό έχει σκαρφαλώσει στο 9%.

Αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι ενήλικες φαίνεται να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εξάπλωση του ιού σε σχέση με τα παιδιά, δεν έχουν λείψει οι συρροές σε σχολεία και κατασκηνώσεις που αποδεικνύουν ότι και εκείνα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Αυτό προκαλεί ανησυχία σε πολλούς επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τους δασκάλους, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

«Μια από τις προκλήσεις είναι ότι τα σχολεία δεν μπορούν να διαχωριστούν από την κοινότητα», εξηγεί ο Δρ. Γουίλιαμ Ράσκα Τζούνιορ, παιδίατρος με ειδίκευση στις λοιμώδεις ασθένειες στη σχολή ιατρικής Robert Larner, στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στο Μπέρλινγκτον. «Όταν η παρουσία του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη και τα σχολεία ανοίγουν, είναι αναμενόμενο να υπάρξει μεγάλη μετάδοση μέσα από αυτά».

Τον Ιούνιο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature ανακάλυψε ότι τα άτομα κάτω των 20 ετών είχαν περίπου μισές πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι ενιαίες για κάθε ηλικία μέχρι εκείνη των 20. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι είναι πιθανότερο να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, χωρίς να είναι βέβαιο το γιατί. Τα περισσότερα κρούσματα σε όλες τις πολιτείες εντοπίζονται στις ηλικίες 10 έως 19 ετών.

Ο συνολικός αριθμός των ανήλικων φορέων έχει διπλασιαστεί από όταν η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και ομάδες που ασχολούνται με την εκπαίδευση πρότειναν, στις αρχές Ιουλίου, το άνοιγμα των σχολείων όσο πιο σύντομα γίνεται. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της λειτουργίας τους.

«Υπάρχουν πολλά μέρη στις ΗΠΑ όπου είναι δυνητικά ασφαλές τα σχολεία να ανοίξουν και πάλι, ακόμη και με τη γνώση ότι τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν – και σε ορισμένες περιπτώσεις να ασθενήσουν βαριά», σημειώνει ο Ο’Λίρι.

Ορισμένα επιτυχημένα παραδείγματα δείχνουν ότι είναι εφικτό η εξάπλωση του ιού μεταξύ των παιδιών να περιοριστεί, τουλάχιστον σε περιοχές με χαμηλή παρουσία του κοροναϊού στην κοινότητα.

Σε τέσσερις κατασκηνώσεις στο Μέιν, σε μια από τις πολιτείες με τους χαμηλότερους δείκτες μετάδοσης, τα μαζικά τεστ και τα μέτρα καραντίνας απέτρεψαν τη μετάδοση του ιού από άτομα που βγήκαν θετικά στο τεστ, φτάνοντας εκεί για τις διακοπές τους. Η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία κατόρθωσαν να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά, χάρη σε ένα συνδυασμό της χαμηλής εξάπλωσης του ιού, των γρήγορων και δωρεάν τεστ, και της επιμελούς ιχνηλάτησης.

Πηγή: www.nytimes.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr