Οταν η Ιρλανδία βγήκε από ένα αυστηρό lockdown έξι εβδομάδων τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη. Από τότε, η κατάσταση εξελίχθηκε δραματικά.

Η χώρα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Our World in Data, μια διαδικτυακή επιστημονική έκδοση με έδρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα το CNN, από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου, η Ιρλανδία κατέγραψε περίπου 1.323 κρούσματα κοροναϊού ανά ένα εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά την ίδια περίοδο.

Την περασμένη Παρασκευή, σημείωσε την υψηλότερη ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας με 8.248 νέα κρούσματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρλανδικού υπουργείου Υγείας.

«Το ανησυχητικό επίπεδο της νόσου είναι άνευ προηγουμένου» προειδοποίησε ο καθηγητής Φίλιπ Νόλαν, μέλος της Εθνικής Ομάδας Εκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας της Ιρλανδίας (NPHET). «Βλέπουμε αριθμούς κρουσμάτων ανά ημέρα και αριθμούς στα νοσοκομεία, που απλά δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πριν από τα Χριστούγεννα».

Τι πήγε στραβά

Οι ειδικοί στην Ιρλανδία, οι πολιτικοί και οι πολίτες συζητούν τώρα για το τι πήγε στραβά.

Η εποχικότητα του ιού, η παρουσία της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα νοικοκυριά που αναμίχθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών συνέβαλαν σε στην αύξηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού, Μάικλ Μάρτιν.

Η κορύφωση δεν είναι «απλοϊκή» και υπήρξαν πολλοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου στο CNN. «Είχαμε άνοδο των κοινωνικών επαφών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία τόνισαν ότι η εποχικότητα του ιού ήταν τεράστιος παράγοντας».

Η Ιρλανδία άνοιξε εκ νέου τα ξενοδοχεία και άλλους τομείς, με ορισμένους περιορισμούς, στις 4 Δεκεμβρίου.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι τομείς αυτοί «σε γενικές γραμμές» ακολουθούσαν τα μέτρα δημόσιας υγείας και ο ρυθμός μόλυνσης ήταν «σχετικά χαμηλός» στον τουριστικό κλάδο, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές.

Η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου «είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση των κρουσμάτων, επειδή εκτιμάται ότι είναι 50% – 70% πιο μεταδοτική» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Περίπου το 40% των πιο πρόσφατων θετικών κρουσμάτων της Ιρλανδίας προκαλείται από το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, δήλωσε ο Κίλιαν Ντε Γκάσκουν, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για Ιούς.

Από τις 18 Δεκεμβρίου, τα ιρλανδικά νοικοκυριά είχαν τη δυνατότητα να αναμειχθούν με δύο ακόμη, παρά το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευσαν τις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις.

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Ιρλανδία μεταξύ 21 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δεν υπήρχε σωστά διαχειριζόμενο σύστημα απομόνωσης» παραδέχθηκε ο πρόεδρος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής, Γκάμπριελ Σκάλι.

«Η Ιρλανδία και η Βρετανία απέτυχαν, σε σύγκριση με άλλους. Υπήρχε μια κατανοητή επιθυμία για κανονικότητα τα Χριστούγεννα μετά από μια σκληρή χρονιά» υποστήριξε.

Η χώρα έκλεισε τελικά τα εστιατόρια, τις παμπ που σερβίρουν φαγητό και μερικά καταστήματα την Παραμονή των Χριστουγέννων και έκτοτε έχει εντείνει τα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος μη απαραίτητων εργοταξίων, σχολείων και υπηρεσιών φύλαξης παιδιών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr