Οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας του κοροναϊού είναι εξαιρετικά σπάνιοι και συμβαίνουν σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων, καθώς τα παιδιά συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της ασθένειας, επιβεβαίωσε ευρωπαϊκή έρευνα.

Συνολικά, 82 νοσοκομεία και κλινικές έλαβαν μέρος σε αυτήν την πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη σε παιδιά και εφήβους (ηλικίας από τριών ημερών έως 18 ετών) και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The lancet Child & Adolescent Health.

Η έρευνα διεξήχθη από ειδικούς από τη Βρετανία, την Αυστρία και την Ισπανία και δείχνει ότι, σε σύνολο σχεδόν 600 παιδιών κάτω των 18 ετών που προσεβλήθησαν από την Covid-19, μόνο το ένα τέταρτο είχε υποκείμενα νοσήματα.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρό σε σχέση με αυτό που εμφανίζεται στους ενήλικες, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Από τους 582 ανήλικους ασθενείς που εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί στα ιολογικά τεστ, μόνο τέσσερις πέθαναν, όλοι τους άνω των δέκα ετών, εκ των οποίων οι δύο έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Μικρό αλλά αξιοσημείωτο ποσοστό παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (8%, δηλαδή 48 ανήλικοι ασθενείς σε σύνολο 582).

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία από νοσοκομεία και σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται άλλες πιο ήπιες περιπτώσεις, για τις οποίες δε χρειάστηκε συμβουλή γιατρού ή νοσηλεία.

Εξάλλου, περισσότερα από 90 παιδιά που εξετάστηκαν, ποσοστό 16%, δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα της Covid-19.

Το επιστημονικό περιοδικό εκτιμά επιπλέον ότι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών από τον κοροναϊό είναι πιθανώς ακόμη μικρότερο από αυτό που παρουσιάζει η έκθεση.

«Τα παιδιά στα οποία εντοπίστηκαν επιπλέον ιοί στις αναπνευστικές οδούς παράλληλα με τον SARS-CoV2 ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτό ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπλοκές για την επόμενη χειμερινή περίοδο, όταν θα είναι πιο συχνά η γρίπη και το συνάχι» επισήμανε ένας από τους βασικούς συντάκτες της έρευνας, ο δρ Μπεγκόνια Σαντιάγο Γκαρθία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Gregorio Maranon της Μαδρίτης.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Τέμπρουγκ του Great Ormond Street Institute of Child Health του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου εξέφρασε την άποψη ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καθησυχαστικά.

«Το ποσοστό θνησιμότητας στην ομάδα (που εξετάσαμε) ήταν πολύ χαμηλό. Εκτιμάται ότι είναι ακόμη πιο χαμηλό, με δεδομένο ότι πολλά παιδιά που εμφάνιζαν ήπια συμπτώματα δεν επισκέφθηκαν γιατρό και άρα δεν περιελήφθησαν σε αυτήν την έκθεση» σχολίασε.

«Γενικά, η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών και των νέων εμφανίζουν ήπια συμπτώματα» της Covid-19, υπογράμμισε.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πηγή: in.gr