Μελέτη που ξεκίνησε την Τετάρτη σε όλη την επικράτεια της Βρετανίας θα εξετάσει επτά διαφορετικά εμβόλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «ενισχυτική τρίτη δόση» για παράταση της προστατευτικής δράσης έναντι του κοροναϊού.

Η κλινική μελέτη, στην οποία σχεδιάζεται να εγγραφούν περίπου 3.000 εθελοντές, θα εξετάσει τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca, τα οποία έχουν λάβει έγκριση στη Βρετανία, καθώς και τα εμβόλια των Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και CuraVac, τα οποία σκοπεύει να προμηθευτεί αργότερα η χώρα.

Η Βρετανία σκοπεύει να αρχίσει τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης το φθινόπωρο, αφού πρώτα εμβολιαστεί το σύνολο των ενηλίκων με δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.

Οι δύο εταιρείες έχουν δηλώσει πως για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποκλείεται να απαιτηθούν ενισχυτικές δόσεις ή και ετήσιο εμβόλιο όπως συμβαίνει στην περίπτωση της γρίπης. Ορισμένοι ειδικοί πάντως αμφισβητούν ότι θα υπάρξει τέτοια ανάγκη, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για μείωση της ανοσίας στην πάροδο του χρόνου ή για στελέχη που δεν αντιμετωπίζονται με τα σημερινά εμβόλια.

Ο Σάουλ Φάουστ, καθηγητής Παιδιατρικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και συνεπικεφαλής της νέας βρετανικής μελέτης, δήλωσε στο Reuters ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στον καθορισμό της κυβερνητικής πολιτικής εάν τελικά υπάρχει ανάγκη τρίτης δόσης.

«Τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής, η οποία αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε το σχέδιο για ένα ενισχυτικό πρόγραμμα αργότερα φέτος» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr