Μετά την επανεξέταση, βάσει της σύστασης για τη σταδιακή άρση των προσωρινών περιορισμών των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ, το Συμβούλιο επικαιροποίησε τον κατάλογο των χωρών, των ειδικών διοικητικών περιοχών και των λοιπών οντοτήτων και εδαφικών αρχών, για τις οποίες θα πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Ειδικότερα, η Ρουάντα και η Ταϊλάνδη διαγράφηκαν από τον κατάλογο και προστέθηκε σε αυτόν η Ουκρανία.

Όπως ορίζεται στη σύσταση του Συμβουλίου, ο κατάλογος αυτός θα συνεχίσει να επανεξετάζεται τακτικά και, κατά περίπτωση, να επικαιροποιείται.

Με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη σύσταση, από τις 15 Ιουλίου 2021 και στο εξής, τα κράτη μέλη θα πρέπει να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για τους κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών:

  • Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σουλτανάτο του Μπρουνέι, Καναδάς, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σινγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ουκρανία,
  • Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Κίνα (με την επιφύλαξη της επιβεβαίωσης αμοιβαιότητας).

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει επίσης να αρθούν σταδιακά για τις ειδικές διοικητικές περιοχές Χονγκ Κονγκ και Μακάο της Κίνας.

Στην κατηγορία των οντοτήτων και εδαφικών αρχών που δεν αναγνωρίζονται ως κράτη από τουλάχιστον ένα κράτος μέλος, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για το Κόσοβο και την Ταϊβάν θα πρέπει επίσης να αρθούν σταδιακά.

Οι κάτοικοι της Ανδόρας, του Μονακό, του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού νοούνται ως μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ για τους σκοπούς τής εν λόγω σύστασης.

Τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των τρίτων χωρών, για τις οποίες θα πρέπει να αρθεί ο ισχύων ταξιδιωτικός περιορισμός, επικαιροποιήθηκαν στις 20 Μαΐου 2021. Καλύπτουν την επιδημιολογική κατάσταση και τη συνολική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, καθώς και την αξιοπιστία των διαθέσιμων πληροφοριών και πηγών δεδομένων. Είναι επίσης σκόπιμο να λαμβάνεται υπόψη η αμοιβαιότητα κατά περίπτωση.

Στη σύσταση αυτή συμμετέχουν επίσης οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr