Παράθυρο για νέα αυστηρότερα μέτρα, «ανοίγουν» κυβέρνηση και ειδικοί, υπό το φόβο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας που δε θα μπορούσε εύκολα να τεθεί υπό έλεγχο, και θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες και για τα νοσοκομεία.

Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες, οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη διασπορά του κοροναϊού, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις μεταλλάξεις,  έχουν ωθήσει τους λοιμωξιολόγους να χτυπούν προειδοποιητικά καμπανάκια και να προχωρούν σε δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Με την Αττική να έχει «κοκκινήσει» στο χάρτη, οι ειδικοί, τονίζουν ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος,  είναι κρίσιμοι μήνες  αλλά και ασταθείς. Οι περισσότεροι αναμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και κάποιοι εκτιμούν ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχουμε 1.800 κρούσματα την ημέρα!

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, τονίζουν την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων, θέτοντας στο «τραπέζι» ακόμη και το σενάριο ενός ολικού lockdown σύντομα. Κάτι που θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, στα οποία αναμένεται να επιδράσει και το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από αύριο, με τα γυμνάσια να ξεκινούν και πάλι τη δια ζώσης λειτουργία τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα λύκεια θα δεχθούν τους μαθητές τους παντού, πλην των κόκκινων περιοχών, στις οποίες πλέον περιλαμβάνεται και η Αττική.

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 795 νέα κρούσματα κοροναϊού, και από αυτά τα 384 είναι στην Αττική με το κέντρο της Αθήνας στην κυριολεξία να «βράζει», αφού 1 στα 3 κρούσματα του Λεκανοπεδίου εντοπίζονται εκεί.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι 66, όμως οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα. Σήμερα μάλιστα, αναμένονται τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το πρόβλημα στην Αττική με τα μεταλλαγμένα κρούσματα είναι μεγάλο.

Προβλέψεις για 1.800 κρούσματα την ημέρα

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αναμένει, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, 1.800 κρούσματα την ημέρα έως τις 20 Φεβρουαρίου.

«Αυτή η πρόβλεψη γίνεται υπό την παραδοχή ότι το άνοιγμα της μέσης εκπαίδευσης και οι λοιπές αλλαγές από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα επιδράσουν δραστικά στη δυναμική της πανδημίας πράγμα που το θεωρώ δύσκολο…», αναφέρει ο κ. Τζανάκης. Σύμφωνα, μάλιστα με τον ίδιο, βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου:

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα…. 12 περίπου ημέρες μετά το μερικό άνοιγμα της αγοράς και ενόψει των νέων μέτρων αναρτώ απόψε…

Δημοσιεύτηκε από Nikos Tzanakis στις Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

«Όλα ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων. Ο καινούργιος ιός ανιχνεύεται σχεδόν παντού στη χώρα μας και οι αριθμοί του θα ανεβαίνουν διαρκώς. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι ίσως πιο μεταδοτικός. Από τις 11 Ιανουαρίου η κινητικότητα στη χώρα έχει αλλάξει με το άνοιγμα των δημοτικών, αλλά και με το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 18 του μήνα. Τα γυμνάσια και τα λύκεια στις πράσινες περιοχές σίγουρα θα προσθέσουν κρούσματα, όπως και στις κόκκινες περιοχές. Άρα θα έχουμε αυξημένη κινητικότητα, αυξημένη μετάδοση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος αναφορικά με όσα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες.

«Θα ταραχτούμε αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια τάση και η τάση αυτή ενισχύεται. Τότε θα υπάρξουν οπωσδήποτε αντίμετρα. Έχουμε καταλήξει ότι βλέπουμε το αποτύπωμα κάθε δραστηριότητας που ανοίγει δύο εβδομάδες μετά», πρόσθεσε.

Τους ειδικούς έχουν θορυβήσει οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, χτυπώντας καμπανάκι για την Αττική, η οποία φαίνεται να είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Κρήτη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται κάποια ορφανά κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίζονται στην πρωτεύουσα και που μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένη διασπορά του ιού.

Μάλιστα φαίνεται πως τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη δεν προκαλούν τόσο πονοκέφαλο στους ειδικούς, καθώς θεωρούνται ελεγχόμενα, ενώ τα περισσότερα σχετίζονται με ταξίδι στο Ντουμπάι.

Τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι 66, όμως οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα. Σήμερα μάλιστα, αναμένονται τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το πρόβλημα στην Αττική με τα μεταλλαγμένα κρούσματα είναι μεγάλο.

Οι ειδικοί πάντως είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γι’ αυτό άλλωστε και συστάθηκε εγκαίρως πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ προκειμένου να ανιχνευθούν εγκαίρως και να ταυτοποιηθούν περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε ένα lockdown τύπου «ακορντεόν», καθώς ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα από τα υφιστάμενα μέτρα θα είναι ήπια, κάνοντας μάλιστα λόγο για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας τον Απρίλιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr