Σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κοροναϊού, έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και ειδικοί, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στο ήδη επιβαρυμένο Σύστημα Υγείας. Η τρέχουσα εβδομάδα, θεωρείται κρίσιμη για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στα περιοριστικά μέτρα και την τήρησή τους, καθώς και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Οι αρμόδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βλέποντας τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού να κινούνται ανοδικά, αλλά και τη μεγάλη διασπορά των – πιο μεταδοτικών- κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών.

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 168. νέα κρούσματα με μεταλλάξεις, εκ των οποίων τα 166 από τη βρετανική μετάλλαξη. Τα 114 από αυτά τα κρούσματα βρίσκονται στην Αττική. Εντοπίστηκαν, επίσης, 2 νέα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, τα οποία ανιχνεύθηκαν στα Ιωάννινα.

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα του 24ωρου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 733 νέα κρούσματα, 262 διασωληνωμένους ασθενείς και 21 θάνατους.

Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η επιδημία δείχνει να έχει μπει σταθερά σε ανοδική τροχιά και μάλιστα με βάση και τα χθεσινά στοιχεία, ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται πλέον πάνω από 1.000, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνονται οι διασωληνωμένοι. Ενδεικτικό είναι ότι χθες καταγράφηκαν 262 διασωληνώσεις οι οποίες ήταν 13 περισσότερες από τις διασωληνώσεις του Σαββάτου.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, ενώ ενδεικτικό είναι ότι στο Σωτηρία αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, διαμορφώθηκαν στις 225 ενώ τα εξιτήρια ήταν 122. Συνολικά το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου οι νέες εισαγωγές ήταν 457 δηλαδή 200 περισσότερες έναντι των εξιτηρίων και φαίνεται πλέον να παγιώνεται ένας αριθμός άνω των 200 ημερησίως για το επόμενο διάστημα.

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και δημιουργείται πίεση στις δομές και τα νοσοκομεία» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, η Σταματούλα Τσικρίκα, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

«Ο ιός είναι εδώ, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Στο Σωτηρία ο αριθμός ελεύθερων κλινών είναι πλέον ελάχιστος. Λίγη υπομονή ακόμα από όλους. Έχουμε το εμβόλιο. Οι ρυθμοί δεν είναι όσο καλοί θέλαμε. Αλλά πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα».

Εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων και παράθυρο για τη λήψη νέων

Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που κάνει τις εισηγήσεις για τα μέτρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και την πιθανότητα ενός ολικού lockdown.
«Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχιτικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση.», ανέφερε αρχικά σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown.», δήλωσε ερωτηθείς για την πιθανότητα ολικού lockdown.

«Τα μέτρα είναι ήδη αυστηρά… Χρειάζεται τήρηση των μέτρων. Να εφαρμόσουμε τα ήδη υπάρχοντα.», πρόσθεσε.

«Ένα επιπλέον πρόβλημα προστίθεται το θέμα των μεταλλάξεων. Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας. Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη. Για την νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη υπάρχει μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκή. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι. Όσο μένουμε ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να έρθουν καινούργιες μεταλλάξεις αυξάνονται», σημείωσε αναφορικά στις μεταλλάξεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr