Σταθερή αύξηση από 11 έως 30% παρουσιάζουν τα κρούσματα covid-19 κάθε δεκαήμερο , σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Πλέον ο μέσος όρος των καθημερινών κρουσμάτων έχει φτάσει σχεδόν τα 300 ενώ μέχρι τις αργές Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 190 την ημέρα (αύξηση 57%).

Με ολοένα και πιο συχνά τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 400 προκαλώντας διαρκή ανησυχία. Με πρόβλεψη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα υπερβεί τις 20.000 την ερχόμενη Τρίτη ενώ ο συντελεστής μετάδοσης του φονικού ιού , εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 1.01 έως 1,13.

Με βιάση αυτά τα δεδομένα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου κι αν δεν υπάρξει «ανακοπή» του ρυθμού μετάδοσης του ιού ο μέσος όρος κρουσμάτων θα φτάσει τα 330-350 κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μπορεί ορισμένες ημέρες να προσεγγίζει ή να υπερβεί τους 500 νέους νοσούντες ανά 24ωρο.

Σημειώνεται ότι στις 30 Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική ήταν 10.134 κι ο διπλασιασμός τους θα υπάρξει πιθανόν μόλις μετά από 37 ημέρες.

Η Αττική «μαύρη τρύπα»

Ακόμη αυξάνεται εντυπωσιακά κάθε δεκαήμερο ο αριθμός των φορέων του κορωνοϊού στην Αττική που έχουν φτάσει πλέον σε ποσοστό 66,5% σε σχέση με αυτά όλης της χώρας , ενώ το ποσοστό αυτό στα τέλη Αυγούστου ήταν 48%.

Επιπλέον σε μία περίοδο 35 ημερών τα κρούσματα στην Αθήνα υπερ-διαπλασιάσθηκαν.

Ακόμη οι θάνατοι έχουν πλέον «σταθεροποιηθεί» στους τέσσερις περίπου κάθε ημέρα κατά μέσο όρο , με πτωτικές πάντως τάσεις , ενώ τις τελευταίες 35 ημέρες έχει διπλασιασθεί ο αριθμός των ατόμων που διασωληνώνονται κάθε δεκαήμερο.

Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι εφιαλτικές, καθώς σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του ΑΠΘ είναι δυνατόν τα κρούσματα να ανέβουν στα 400+ έως το τέλος Νοεμβρίου και σε 600+ στο τέλος Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με τη γρίπη και τον ιό H1N1, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ με τα κρούσματα κοροναϊού να φτάνουν εν δυνάμει σε 2.000 την ημέρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr