Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους αστυνομικός, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία από την 28η Απριλίου, η βίαιη καταστολή των οποίων προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Οι πιο αιματηρές

Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε λόγο για «41 πολίτες» και «ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου» νεκρούς στη διάρκεια των προηγούμενων δεκατριών ημερών. Προηγούμενος απολογισμός της αρχής έκανε λόγο για 27 νεκρούς.

Από την πλευρά του το υπουργείο Αμυνας, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, καταμετρά 849 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης που έχουν τραυματιστεί, οι 12 από σφαίρες, και 716 πολίτες που επίσης έχουν τραυματιστεί, χωρίς να διευκρινίζει πόσοι εξ αυτών από σφαίρες.


Διαδηλωτές τρέχουν για ν’ αποφύγουν τα δακρυγόνα της αστυνομίας, στην πρωτεύουσα Μπογοτά (φωτογραφία Reuters/NathaliaAngarita)

Πρόκειται για τις πιο αιματηρές μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της δεξιάς Ιβάν Ντούκε από τις ογκώδεις διαδηλώσεις του 2019 και αυτές του 2020 εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Το εύρος των κινητοποιήσεων δεν έχει προηγούμενο σε μια χώρα όχι πολύ συνηθισμένη στην κοινωνική διαμαρτυρία, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει περιπέσει στη φτώχεια εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Η σελίδα του εμφυλίου

Μια χώρα, εξάλλου, που δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος διαρκεί δεκαετίες, παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με την μέχρι τότε οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Temblores και Indepaz από την πλευρά τους κάνουν λόγο για τουλάχιστον 47 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων «39 εξαιτίας της αστυνομικής βίας».

Οι καταγγελίες των καταχρήσεων από μέρους των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που τεκμηριώνουν πολλά βίντεο τα οποία έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επιτείνουν την οργή στον δρόμο.

Πρώτη συνάντηση προχθές Δευτέρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, που οργανώνει τις διαδηλώσεις, δεν έφερε το τέλος της κρίσης που γέννησε σχέδιο νόμου για την αύξηση των φόρων, προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.

Τα θύματα του κοροναϊού

Η χώρα των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί σχεδόν 79.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.


Μαζικές διαδηλώσεις κατά της φτώχειας (φωτογραφία Reuters/Nathalia Angarita)

Ο πρόεδρος Ντούκε φάνηκε να αντιμετωπίζει με ευμένεια «τη δυσανάλογη χρήση βίας» από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, κατήγγειλε η Τζένιφερ Πεδράσα, ηγετικό στέλεχος οργάνωσης των φοιτητών και μέλος της Επιτροπής, καλώντας να οργανωθούν νέες διαδηλώσεις σήμερα.

Ο Επίτροπος της κυβέρνησης για την ειρήνη, ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, διαβεβαίωσε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό W, ότι οι «καταχρήσεις της αστυνομίας» όχι μόνο «καταδικάζονται, αλλά θα καταλήξουν ενώπιον της δικαιοσύνης», ωστόσο επέμεινε ότι διαπράττονται εγκλήματα «από πολίτες που τραυματίζουν άλλους πολίτες» και μέλη «των δυνάμεων επιβολής του νόμου».

Η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε μέλη της, ενώ σε βάρος άλλων 62 διενεργούνται έρευνες για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο ενήργησαν.

Μολονότι το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση αποσύρθηκε τη 2η Μαΐου, η μαζική κινητοποίηση συνεχίζεται, τόσο εναντίον της αστυνομικής καταστολής, όσο και προκειμένου να διατρανωθεί το αίτημα η κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση, την ώρα που η φτώχεια πλήττει πλέον το 42,5% των πολιτών, οι ανισότητες διευρύνονται, η διαφθορά παραμένει αμείωτη και η βία από πλευράς ένοπλων οργανώσεων αναζωπυρώνεται.

Δοκιμάζονται από τα μπλόκα

Πέρα από τις καθημερινές κινητοποιήσεις, που αφού πέσει η νύχτα εκτραχύνονται συχνά με συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών, πολλές πόλεις δοκιμάζονται από τα μπλόκα που έχουν στήσει οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, όπως η Κάλι (νοτιοδυτικά), επίκεντρο της κρίσης, όπου πλέον είναι αισθητές οι ελλείψεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ.ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Χθες Τρίτη, ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο ανδρών που παρέμεναν για αρκετές ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Λούκας Βίγια, καθηγητής γιόγκας, 37 ετών, τραυματίστηκε από σφαίρες στη διάρκεια ειρηνικής πορείας την 5η Μαΐου στην Περέιρα (κεντρικά). Ο πρόεδρος Ντούκε καταδίκασε τον θάνατό του και απαίτησε μέσω Twitter «οι υπεύθυνοι» να τιμωρηθούν «με το πλήρες βάρος του νόμου».

Από την πλευρά της, η ΜΚΟ Lazos de Dignidad ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλεχάντρο Σαπάτα, 20 ετών, «που είχε τραυματιστεί βαριά από μέλη της ESMAD», της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, στη διάρκεια διαδήλωσης την 1η Μαΐου στην Μπογοτά.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η δήμαρχος της πόλης, η Κλαούδια Λόπες, τόνισε πως πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην πρωτεύουσα αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές κινητοποιήσεις και δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα.

Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και αρκετές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή των ΗΠΑ, στηλίτευσαν τη χρήση δυσανάλογης βίας από πλευράς των δυνάμεων επιβολής της τάξης στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr