Τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την άνοδο του πληθωρισμού επισημαίνει σε δηλώσεις του o διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα νομισματικής στήριξης της Τράπεζας θα πρέπει να λήξει γύρω στο Μάρτιο του 2022.

«Δεν θα πρέπει να υπερτιμήσουμε τη δυνατότητα μας να προσδιορίσουμε εκ των προτέρων τι είναι ο προσωρινός πληθωρισμός και τι όχι» σχολίασε ο Κλάας Κνοτ σε συνέντευξη του στην ολλανδική εφημερίδα NRC ξεκαθαρίζοντας πως ο «πληθωρισμός δεν είναι νεκρός». Μια άποψη που συμβαδίζει με τη γραμμή και των υπόλοιπων «γερακιών» του συμβουλίου, όπως ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Θυμίζουμε πως η επίσημη πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι πως η άνοδος των τιμών θα προσωρινή μέσα στη χρονιά, σαν αποτέλεσμα της ταχείας ενδυνάμωσης των οικονομιών και της εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών στα ύψη και πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από την ερχόμενη χρονιά. Όμως, ο Ολλανδός τραπεζίτης θεωρεί πως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό.

«Είναι καλό που αντιδράσαμε γρήγορα στην κρίση. Όμως, μόλις η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο, το πυροσβεστικό σώμα πρέπει να επιστρέψει στη θέση του. Αυτό θα πρέπει να γίνει γύρω στο Μάρτιο του 2022» σχολίασε, όταν δηλαδή έχει αποφασιστεί ήδη η λήξη του προγράμματος, που σημαίνει πως ο κ. Κνοτ είναι αντίθετος σε παράταση των μέτρων στήριξης.

Μάλιστα, ο Ολλανδός τραπεζίτης έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ενδεχομένως να μην στήριζε την τόσο μεγάλη πτώση των επιτοκίων ήδη από το 2014, αν ήξερε τη συνολική διάρκεια της χαλάρωσης αυτής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr