«Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο-εμπόρευμα και η «ελεύθερη» αγορά της ΕΕ, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως «ευαγγέλιο»» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις ελλείψεις σε φάρμακα.

Εδώ και τώρα

«Εδώ και τώρα να απαγορευτούν όλες οι «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας. Δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται, σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς, ακόμα και την υγεία και τα φάρμακα» τονίζει καταλήγοντας το σχόλιο του ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι χτες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι θα υπάρξει αύξηση στα πολύ φθηνά φάρμακα που η τιμή τους δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής τους. Σημείωσε ότι αυτό έχει αποφασιστεί από το καλοκαίρι και το αποσύνδεσε από τις ελλείψεις στα φάρμακα ενώ σημείωσε ότι το όποιο κόστος της αύξησης θα το επιβαρρυνθεί κυρίως ο ΕΟΠΠΥ και όχι οι ασφαλισμένοι μέσω της συμμετοχής τους. Ενώ παράλληλα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια αύξηση στις τιμές όλων των φαρμάκων.

Θυσία στο βωμό του κέρδους

Η ανακοίνωση αυτή του ΚΚΕ και μάλιστα σε αυτό το πνεύμα είναι η δεύτερη στη σειρά τις τελευταίες ημέρες καθώς είχε προηγηθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας προχθές ο οποίος επίσης σε αυστηρό ύφος είχε καλέσει την κυβέρνηση να μην τολμήσει -όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει- να αυξήσει τις τιμές.

«Το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα, που πουλιέται, αγοράζεται και διακινείται ανάλογα με το κέρδος και ρυθμίζεται με τους κανόνες της αγοράς.

»Αυτό ακριβώς συμβαίνει είτε όταν ο λαός χρυσοπληρώνει τα φάρμακα, είτε όταν οι πολυεθνικές και οι φαρμακαποθήκες αποσύρουν σκευάσματα και κάνουν «παράλληλες εξαγωγές» για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αυτή είναι και η περιβόητη ελεύθερη αγορά της ΕΕ, που όλα τα άλλα κόμματα έχουν ως «ευαγγέλιο» είχε δηλώσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή: in.gr