Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, επτά βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν την άμεση πρόσκληση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του περιφερειάρχη Αττικής, σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μήδεια».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, η πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια» δοκίμασε τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου «ήταν γνωστή σε όλους πολλές ημέρες πριν από την εκδήλωσή του, σύμφωνα με τις σαφείς και αξιόπιστες – όπως αποδείχθηκε – προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας».

Δυστυχώς, όμως, υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις αλλά και τις διαβεβαιώσεις για τον βαθμό ετοιμότητάς της, «η κυβέρνηση αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά αδύναμη και ανεπαρκής. Επί δύο ημέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει, αρκούμενη στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, με τη συνδρομή και των ενόπλων δυνάμεων, δεν συνέβη παρά μόνο το βράδυ της δεύτερης ημέρας εκδήλωσης του φαινομένου και ενώ πλέον τα προβλήματα κυκλοφορίας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης είχαν συσσωρευθεί. Ως συνέπεια της ολιγωρίας, 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για περισσότερο από σαράντα οκτώ ώρες (!), ενώ πολλές χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς νερό για δώδεκα ώρες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση των ζημιών του ελλιπώς συντηρημένου δικτύου εκκρεμεί ακόμη».

Η καθυστέρηση ανταπόκρισης του «επιτελικού Κράτους» στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, επισημαίνεται στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, «αποτελεί κατ’ ουσίαν ομολογία της ανεπάρκειας του μηχανισμού και την πλήρη απουσία σχεδιασμού, προγραμματισμού και συντονισμού των αρμοδίων αρχών. Επιβάλλεται, πλέον, από τα πράγματα η αναλυτική ενημέρωση και λογοδοσία της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης προς τη Βουλή και τους πολίτες, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας Μήδεια από τις αρμόδιες κρατικές αρχές».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr