Τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέλεξε η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, η επονομαζόμενη «Συμμαχία του Έθνους» ως τον άνθρωπο που θα βρεθεί απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές του 2023.

Μάλιστα ήδη ο αρχηγός του CHP έχει ξεκινήσει να δίνει συνεντεύξεις, έχοντας πλέον το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου μάλιστα εκτός των θεμάτων εσωτερικής κατανάλωσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αρχίσει να κάνει αναφορές και σε άλλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά όπως τα όσα αναφέρει για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον Μπουλέντ Αίντεμίρ για το Ηaberturk μεταξύ άλλων ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης ρωτήθηκε για το όραμά του για την εξωτερική πολιτική, της Τουρκίας και εμφανίστηκε ανένδοτος σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμφέροντα της Τουρκίας θυμίζοντας της εμπρηστικές δηλώσεις και τους υψηλούς τόνους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση από τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας σε αυτά τα θέματα», είπε χαρακτηριστικά για ζητήματα όπως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την πολιτική στη Συρία, το Κυπριακό, το Αιγαίο, τη Μαύρο Θάλασσα και τον Καύκασο.

Ακόμα ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε ότι γίνουν μεγάλα βήματα στην αμυντική βιομηχανία, όπως και στην εξωτερική πολιτική.

Υπενθυμίζεται πως δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από όταν ο Κιλιτσντάρογλου, μεσούσης θέρους (τον Ιούλιο του 2022), ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογαν, ότι είναι μόνο λόγια σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο.

Η τελευταία ομιλία στην τουρκική εθνοσυνέλευση

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ρωτήθηκε για την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση και όπως είπε «αυτό ήταν σωστό να γίνει. Δεν θα είμαι μόνο πρόεδρος του CHP ή όσων έχουν δώσει την καρδιά τους για το CHP, αλλά και για όλα τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά μου και όλους τους πολίτες», είπε και σημείωσε πως δεν θα βρεθεί ξανά σε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP.

Πηγή: in.gr