Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία (το επονομαζόμενο τραπέζι των 6), βρήκε τελικά μετά από έντονες διεργασίες ( όπως η αποχώρηση και η επιστροφή της Ακσενέρ),  στο πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον κοινό υποψήφιο για να κατέβει απέναντι στον επί χρόνια ηγέτη της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην εξουσία του Ερντογάν, που βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκίας για πάνω από 20 χρόνια, και είναι γνωστός για τις -πολλές φορές ακραία- προκλητικές δηλώσεις του (περισσότερο και από τον Ερντογάν), στα ελληνοτουρκικά.

Οταν ο Κιλιτσντάρογλου ζητούσε από τον Ερντογάν να εισβάλει στην Ελλάδα

Μπορεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να έχει αλλάξει μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, αλλά και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου, έχει δώσει στο παρελθόν δείγματα γραφής για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Δεν είναι πολύς καιρός, από όταν ο Κιλιτσντάρογλου, μεσούσης θέρους (τον Ιούλιο του 2022), ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογαν, ότι είναι μόνο λόγια σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο.

Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου, σε άλλο ένα παραλήρημά του, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα αποκαλώντας τον νταή και πως  δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή».

Η απάντηση στην ερώτηση του Ερντογάν για το Αιγαίο

Αξίζει να αναφερθεί,  η απάντηση του Κιλιτσντάρογλου, στο Ερντογάν που τον είχε ρωτήσει: “Στον εθνικό αγώνα που δίνει η Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο από τις συνοριακές γραμμές ως τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση της ΑΟΖ, είναι στη γραμμή της χώρας ή στην γραμμή των εναντίον μας;».

Ο Κιλιντσάρογλου, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, πλειοδοτώντας στην προκλητικότητα. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, είχε πει τότε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ‘μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν’. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».

Πηγή: in.gr